Helyi közélet

2011.12.09. 10:16

Miskolcnak nem kell a Látványtár?

Miskolc - Lehet, hogy külföldre kerülnek a Látványtár értékes gyűjteményei.

Miskolc - Lehet, hogy külföldre kerülnek a Látványtár értékes gyűjteményei.Holland és német múzeumok érdeklődnek a Lézerpont Látványtár gyűjteményei iránt. Barna György, a gyűjtemények tulajdonosa megjegyzi, ma már nem mondja azt, hogy a kiállítás nem eladó. Itthon nem látja biztosítékát annak, hogy gyűjteménye egyben marad, és eléri célját, azaz, az összes ehhez szüksége körülmény biztosítása után, hosszú ideig látogatható kiállítás lesz belőle. Barna György végigkalauzol a sok-sok termen: a Kárpát-medence népviseletei, eltűnő kismesterségek, Népszuper-kiállítás a közelmúlt tárgyaiból, irodagépek gyűjteménye, erdélyi ásványok és végül a szíve csücske, az optikai eszközök kiállítása.


Szavazás a Facebook-on


Legalább menedzselték

Az „irodájában” ülünk le beszélgetni, ami tulajdonképpen nem hasonlít irodára, hanem inkább egy néprajzi múzeum kiállítótermére. Hamarosan kiderül, mi az elkeseredettségének az oka. A sok egyéb probléma mellett legfőképp az, hogy a jelenlegi városvezetés „szándékosan agyonhallgatja” a Látványtár kiállításait. Pénzzel az előző városvezetés sem támogatta a gyűjteményt, a menedzselését azonban komolyan vette. Ha híres vendég érkezett Miskolcra, akkor az egyik programja a Látványtár volt, és megfelelő reklámot is kaptak a kiállítások a különböző városi lapokban, kiadványokban. – Ma ott tartunk, hogy a Miskolci Műsor című kiadványban a Látványtár címét se tüntetik fel, a többi idegenforgalmi célú kiadványból pedig már korábban kikoptunk – jelezte a tulajdonos.

Barna Györgynek meggyőződése, hogy a gyűjtemény Miskolc turisztikai látványossága lehetne. Többek között javasolta a városvezetésnek, hogy például a belvárosban – egy erre alkalmas –, üresen álló épületbe hosszabb időre költöztessenek át egy-egy kiállítást, és így eggyel több ok lenne arra, hogy a turisták végigsétáljanak a főutcán. De választ nem kapott. Sőt, a jelenlegi városvezetők még nem is látták a gyűjteményeit.

Negyven év munkája

Barna György nem érti az okát a városvezetés közömbösségének. Szerinte a politikusok megszokott magatartásáról van szó. A Látványtár ugyanis Káli Sándor szocialista polgármester idejében nyílt meg, így a mostani fideszes vezetés azt gondolhatja, hogy akkor ezt a gyűjteményt nem kell szeretni, fogalmaz a tulajdonos, hozzátéve: pedig 40 év munkája és rengeteg pénze van a Látványtárban, ami tulajdonképpen kész van, semmit nem kellene rá költeni, csak a nyilvánossággal megismertetni. Például úgy, hogy a város egy profi módon összeállított ajánlati csomagokkal jelenjen meg az idegenforgalmi piacon.


Nehéz szívvel

Nyugat-európai múzeumok viszont szívesen vásárolnak kész gyűjteményeket. A hollandok az optikai kiállítás iránt érdeklődnek, egy észak-németországi múzeum pedig a népviseleti gyűjtemény és a közelmúlt tárgyai iránt. Jogi akadálya nincs annak, hogy az összegyűjtött tárgyakat külföldre vigyék, mivel a magánygyűjtemények nem számítanak védett műtárgyaknak, csupán ingóságnak.– Olyan ez, mintha a lelkemből törnének le egy-egy darabot – panaszolja Barna György. – Ma még nehéz szívvel barátkozom azzal a gondolattal, hogy esetleg a gyűjtemény kikerül az országból.


Miskolc - Barna György műgyűjtő, a miskolci Lézerpont Látványtár és -műhely megálmodója és tulajdonosa megerősítette a Borsod Online azon értesüléseit, mely szerint ha nem talál megoldást a jelenlegi nem éppen rózsás helyzetre, akkor a jövő évben eladó sorba kerül a jelenleg 800 négyszetméteren működő unikális látványtár minden darabja, az optikai eszközöktől a "népszuperen" át a népviseletekig.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában