Helyi közélet

2011.12.05. 18:00

Kutatták, mentették a múltat

Miskolc -  Nemzeti értékeink megismerése és ápolása a célja a honismereti gyűjtőpályázatnak. Az idén 34 pályamű érkezett a 42. Istvánffy Gyula Megyei Honismereti Gyűjtőpályázatra.

Miskolc -  Nemzeti értékeink megismerése és ápolása a célja a honismereti gyűjtőpályázatnak. Az idén 34 pályamű érkezett a 42. Istvánffy Gyula Megyei Honismereti Gyűjtőpályázatra. A díjkiosztó ünnepséget hétfőn délelőtt tartották a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottságának székházában. A Herman Ottó Múzeum és a B.-A.-Z. Megyei Honismereti Egyesület közös felhívására ifjúsági és felnőtt kategóriában várták a munkákat. A pályaművek témája változatos volt: érkeztek család-, élet- és katonatörténetek, néprajzi tanulmányok, irodalomtörténeti és nyelvészeti esszék és gyűjtések, valamint fotográfiai és ásványtani munkák.

Nemzeti értékeink

Ez az egyetlen olyan honismereti pályázat, melyet a ’60-as évektől folyamatosan megrendezünk, mondta portálunknak Titkos Sándorné, a megyei Honismereti Egyesület titkára. Hangsúlyozta: legfőbb céljuk, hogy felhívják a figyelmet nemzeti értékeinek megismerésére és ápolására. A 21. században ez különösen fontos feladat, amikor egyre több ember veszíti el identitását, tette hozzá.

Békési Gábortól, a Herman Ottó Múzeum irodalmi muzeológusától, a pályázat koordinátorától megtudtuk, 19 felnőtt és 15 ifjúsági pályázat érkezett. A pályázóknak nem csupán esszét kellett írniuk, hanem a helyszínen gyűjtést végezniük és azt dokumentálniuk. Az elkészült munkák bekerülnek a Herman Ottó Múzeum adattárába, és alapjai lesznek a későbbi, szakemberek által végzett kutatásoknak.

- ÉM-HE -


Az eredmény

Ifjúsági kategória

1. Sereg Péter (Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc)

2. Szabó Bence (József Attila Gimnázium, Ózd)

3. Bártfai Fanni (Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc)

Török Zoltán (Vasvári Úti Általános Iskola)

Felnőtt kategória

 1. Mihalovicsné Lengyel Alojzia

2. Csák Lászlóné

Nagy Péter

3. Lakatos Mihály

Gergely Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában