Helyi közélet

2011.12.09. 18:18

Intelligens lett a miskolci közvilágítás

Miskolc - 36 új LED-es közvilágítási lámpát adtak át pénteken Miskolcon.

Miskolc - 36 új LED-es közvilágítási lámpát adtak át pénteken Miskolcon.

A Palóczi utcában 22, a Szemere kertben pedig 14 LED lámpa adja a közvilágítást. Amellett, hogy enregiafelhasználásuk 35 százalékkal kevesebb, mint a hagyományos égőké, még intelligensek is.

Ahogy Hans-Günter Hogg, az ÉMÁSZ Nyrt. igazgatóságának tagja fogalmazott: „Intelligens lett a miskolci közvilágítás.” Az intelligencia alatt pedig a korszerű rendszervezérlést értette, hiszen ezek a lámpatestek egyedileg szabályozhatók, és mozgásérzékelővel látták el őket. Ennek köszönhetően este 10 óra után csupán 60 százalékosan működnek, míg éjféltől hajnal 5-ig 30 százalékra csökkenthető hatékonyságuk. Ha azonban mozgást érzékelnek, példul a Szemere kertben, akkor 100 százalékos üzzemódra kapcsolnak. Mindez a közbiztonság szempontjából is fontos – hangsúlyozta Hans-Günter Hogg.

Dr. Kriza Ákos polgármester is ezt emelte ki: „A közvilágítás nem csak a közlekedésben részt vevőknek fontos, de a városnak is, elsősorban a közbiztonság szempontjából.” Nem mindegy azonban, hogy ezért mennyit fizet a város – hangsúlyozta a polgármester. Kiemelte a LED-es rendszer költséghatékonyságát, valamint reményét fejezte ki, hogy újabb területeken építhetik ki ezt az enrgiatakarékos világítási módot.

A most kiépített rendszer 150 lámpatestig fejleszthető. A mostani, 36 lámpa kiépítése 35 millió forintjába került a városnak.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában