Helyi közélet

2011.12.28. 20:28

„Jó társaságban az éneklés is jól megy”

Miskolc - A tizedik Miskolci Múzsa Díjat a Fazekas Gyermekkar nyerte el. Erre a gyerekek is büszkék.

Miskolc - A tizedik Miskolci Múzsa Díjat a Fazekas Gyermekkar nyerte el. Erre a gyerekek is büszkék.

A jó közösség, a zene szeretete és a versenyek izgalma tartja a Fazekas Gyermekkarban az énekkari tagokat. Ha pedig kinőttek a gyermekkórusból, a lányok a Fazekas Leánykarban folytathatják az éneklést. Az idén a Fazekas Gyermekkar nyerte el a Miskolci Múzsa Díjat (a díjátadó ünnepség januárban lesz). Amikor náluk jártunk, igyekeztünk megfejteni eredményes munkájuk titkát, ezúttal maguk a gyerekek segítettek ebben.

– Büszkeség tölt el, amikor a kórussal színpadra lépek – fogalmaz Mikulecz Noémi. – Jó érzés a Fazekas Gyermekkar tagjaként énekelni, mert tudom, hogy külföldön is híres az énekkarunk. Nagyon szeretek utazni is. Sok helyen fellépünk, a külföldi utazások pedig igazi élményt jelentenek.

Hegedűs Hajnalka elárulja, az ő kedvenc kórusműve, pontosabban gyermekoperája az Aranyszárnyú méhecske, mert ennek próbái nagyon jó hangulatban teltek. Olyanok voltak, mint egy vidám társulat, mire összeállt a darab, és Szőnyi Erzsébet gyermekoperáját az idei operafesztiválon nagy sikerrel adták elő.

Közösen még jobb

Szabados Kornél is a közösséget dicséri.

– Jó társaságban az éneklés is jobban megy – mondja. – Öröm látni, hogy elismerik a munkánkat, és a jó eredmény sikerélményt jelent. A Miskolci Múzsa Díj a legújabb elismerésünk, aminek mindenki örül az énekkarban.

Minden gyereknek kellene zenét tanulnia, bizonygatja Érsok Máté, mert a zenélésben szinte mindenki megmutathatja tehetségét. Ha pedig sok tehetséges gyerek kerül össze, mondjuk egy kórusban, akkor a közös munka és a közös siker még nagyobb örömet okoz. Máténak már mélyül a hangja, de a gyermekkarhoz akkor is ragaszkodik. Igaz, néha gondot okoznak neki a magasabb hangok, de semmiért sem hagyná ott a kórust.

Kórusvezetőjük, Balásné Molnár Ildikó mosolyogva hallgatja a gyerekeket, és rögvest hozzáteszi: valóban, a 13-14 éves fiúk már mutálnak, de nincs szíve őket „kitenni” az énekkarból, hiszen lelkesek, és szívesen járnak a próbákra. Megoldást talán egy ifjúsági vegyeskar hozna, de ez még a jövő zenéje.


„Csapatjáték”

A leánykar tagjai már gimnazisták vagy egyetemisták. Heti egy alkalommal, pénteken próbálnak, meséli lapunknak Halmainé Ujvári Mária, a gyermekkar volt vezetője, jelenleg a leánykar karnagya. 

Bernáth Fruzsina, aki jelenleg a Herman Ottó Gimnázium tanulója azt mondta lapunknak, ő, amikor nyolcadikos volt, nem is gondolt arra, hogy esetleg vége lehet az énekkarnak, és nem jelentett nagy változást számára, hogy már nem a gyermekkar tagja, hanem a leánykaré, mert volt osztály- és kórustársaival énekelt tovább. Fruzsina a jó közösséget, ugyanolyan fontosnak tartja, mint az igényes kórusműveket. Feltöltődést jelentenek számára a pénteki próbák, ugyanúgy, mint a versenyek.

Molnár Katalin, aki ma már a Miskolci Egyetem hallgatója mindezekkel egyetértve hozzáteszi: a közös éneklés jó elfoglaltságot jelent, sok utazást, a versenyeken kihívást, de a kóruséneklés egyben kitartásra és fegyelemre is nevel. Igazi csapatjáték, fogalmazott.


A Miskolci Múzsa Díj

Miskolc egyetlen civil kulturális díja idén lép a tizedik évébe. A díjat és az alapítványt Vinnai János a Szinva Net Kft. vezetője hozta létre. 

Később csatlakoztak hozzá mások, és kialakult a mai támogatói kör: a Telvill Kft., Autosol Kft ,, Fk Raszter Zrt., Fux Zrt., Műépítész Kft.

Az eddigi díjazottak: Müller Péter Sziámi, Marton Éva, Kovács László, Miskolci Dixieland Band, Szinvavölgyi Néptáncmühely, Miskolci Nemzeti Színház, Miskolci Galéria, Kamarás Máté, Máger Ágnes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában