Helyi közélet

2011.11.18. 14:54

Nehezen gyógyulnak az árvíz tépte sebek

Felsőzsolca - Az árvíz tépte sebek nehezen gyógyulnak Felsőzsolcán, ugyanakkor nincs tudomása az önkormányzatnak arról, hogy tömegesen vándorolnának ki Kanadába a zsolcai romák. Többek között erről is kérdeztük Dr. Tóth Lajost, Felsőzsolca polgármesterét.

Felsőzsolca - Az árvíz tépte sebek nehezen gyógyulnak Felsőzsolcán, ugyanakkor nincs tudomása az önkormányzatnak arról, hogy tömegesen vándorolnának ki Kanadába a zsolcai romák. Többek között erről is kérdeztük Dr. Tóth Lajost, Felsőzsolca polgármesterét.

BOON: Mi lesz a sorsa a Szent László utcában található, a környékbeliek szerint balesetveszélyes, és nem utolsó sorban patkányok fertőzte ingatlannak?

BOON: Több horgász és halász csak kerülők által tud lemenni a Sajó partra halászni - panaszolták. Várható-e, hogy a jövőben számukra felnyílik a sorompó és nem kilométereket kerülve juthatnak le a Sajóhoz?

Dr. Tóth Lajos: A sorompó az illegálisan történt szemétlerakások miatt lett lezárva. Tehát csak autóval nem lehet lemenni a partra, gyalogosan bárki megteheti. Kilométereket kerülni nem kell, maximum 150-200 métert kell gyalogolni a sorompótól, és előtte meg lehet állni autóval is.  Ha azonban olyan eset állna fenn, hogy elkerülhetetlen a személygépkocsival történő bemenet, a sorompó kulcsai a GAMESZ műszaki lerakat helyén találhatóak meg, melyről a lejáratoknál lévő kis táblácskák is tájékoztatnak.

BOON: Úgy tudni, hogy az illegális szemétlerakók miatt lett lezárva a Sajó part, ugyanakkor a helyi GAMESZ autói is ott ürítik szállítmányukat. Tudnak erről az anomáliáról?

Dr. Tóth Lajos: Ezt biztosan tudjuk, hogy tévedés. A helyi GAMESZ autói ugyanis a szállítmányukat a Felsőzsolca, Szt. István u. 1. szám alatti nagy raktárban található, 2 db 4 m³  konténerbe ürítik. Ezeket akár az AVE részére fizetett számlákkal is tudják igazolni, és azt is, hogy milyen időközönként történik az ürítés.

BOON: Felsőzsolca tavaly, illetve az év elején az árvíz kapcsán szerepelt a hírekben. Hogy él most, milyen nehézségekkel kell megküzdenie a településnek?

Dr. Tóth Lajos: Már 2011. évben nagy terhet jelent az számunkra a 2008. évben kibocsátott kötvény törlesztése, mely ebben az időszakban még csak két negyedévben terhelte a költségvetést, 2012-ben már teljes évre kell számolnunk. Ezt a helyzetet nehezíti a CHF devizaár-folyamkülönbözete is.  A település gazdagodott ugyan egy többfunkciós közösségi épülettel, (Tornacsarnok) azonban ez a beruházáshoz kapcsolódóan hosszú távú fizetési kötelezettséget eredményez. Az említett fejlesztések visszafizetésének forrásául rendelkezik az Önkormányzat értékesítésre szánt vagyonnal, azonban a jelenlegi gazdasági válság miatt jelenleg nincs rá fizetőképes kereslet. A gazdálkodást nehezíti, hogy sok a kötelezően ellátandó feladat, melynek során az áremelkedések ugyanúgy érintik az önkormányzatot, mint a lakosságot (energiaköltségek, élelmiszer, üzemanyag, karbantartási anyag, ÁFA). Számottevőek a szociális kiadásaink.Mindezen hatások csökkentésére bevételnövelő intézkedésekkel, további takarékossággal, valamint az önként vállalt feladatok szűkítésével próbálunk hatni. Prognosztizálható, hogy a fejlesztések csak pályázatok útján (és csak magas támogatottság, valamint alacsony költséggel való fenntarthatóság mellett) vállalható fel.

BOON: Sikerült kiheverni a településnek az árvíz okozta sebeket?

Dr. Tóth Lajos: A lakosság kezd megnyugodni, a közhangulat kezd visszaállni. Azonban a sebek begyógyulása hosszabb folyamat egy ilyen katasztrófa után, ami azt hiszem természetes és magától értetődő.

BOON: Úgy hallani, hogy a felsőzsolcai romák egy része is Kanada felé vette az irányt. Van-e tudomása tömeges kivándorlásról az önkormányzatnak?

Dr. Tóth Lajos: Nincs tudomásunk tömeges kivándorlásról. Akikről biztosan tudjuk, hogy elhagyták az országot, mert önkormányzatunktól kaptak valamilyen ellátást és ezt beszüntették, az nagyon csekély szám. Arról, hogy hányan kapták meg a vízumot és hányan csináltattak a helyi okmány irodában a közelmúltban útlevelet, sajnos információ nem adható ki.

BOON: Milyen 2012-es esztendőre számít az önkormányzat?

Dr. Tóth Lajos: A 2012. évi költségvetés tervezése körül sok a bizonytalanság.  Egyrészt a törvényi szabályozás, másrészt az ellátandó feladatok terén. Az Önkormányzat a 2011-es gazdasági évnél is nehezebb gazdasági körülményekre számít. Biztosan nem lesz könnyű év. Sok feladat vár ránk, amit véghez kell vinni, és ez nem kis munkával jár.Meggyőződésem, hogy összefogással, együtt gondolkodással túljutunk minden nehézségen, ehhez a lakosság és a kormány támogatása elengedhetetlenül szükséges.

(Juhász-Léhi István)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában