Helyi közélet

2011.11.07. 12:02

Kazincbarcikán a rajztanár-tárlat

Kazincbarcika – Újabb tárlat nyílt a Városi Kiállítóteremben, ezúttal a Rajztanárok Zempléni Alkotó Körének jubileumi kiállítása látható november 25-ig.

Kazincbarcika – Újabb tárlat nyílt a Városi Kiállítóteremben, ezúttal a Rajztanárok Zempléni Alkotó Körének jubileumi kiállítása látható november 25-ig.Éppen 35 éve alakult az a szakmai közösség, melynek ötletgazdái sárospataki és környékbeli rajzpedagógusok voltak. Azóta már közel 30 művészt számlál a közösség, Ózdtól Miskolcon át Sátoraljaújhelyig, számtalan városban élő és alkotó középiskolai vagy általános iskolai tanár a tagjuk. Az alapítók szándéka az volt, hogy az alkotni vágyó rajzpedagógusok tevékenységéhez szervezett keretet és szakmai fórumot teremtsenek.

A kör tagjai 2 hetente találkoznak, ilyenkor egész nap együtt rajzolnak, festenek, elmélyülten alkotnak, beszélgetnek. Emellett a nyári művésztelepeken is aktív résztvevők, kiterjedt hazai és nemzetközi kapcsolatokkal bírnak.

A kapocs: az ecset és a ceruza

A Rajztanárok Zempléni Alkotó Körének tagjai saját munkáikkal, egyéni és közös kiállításokon vesznek részt, de a Miskolci Téli Tárlaton, a Zempléni Nyári Tárlaton és a Magyar Rajztanárok Országos Egyesülete által szervezett kiállításokon is gyakran láthatóak műveik. A csütörtökön Kazincbarcikán nyílt tárlat a 35 éves jubileum kapcsán utazza körbe a megyét, hiszen korábban már látható volt Sárospatakon, Sátoraljaújhelyen és Miskolcon is.

A barcikai kiállítást Schlosserné Báthory Piroska, a kör egyik tagja nyitotta meg, kísérő műsort pedig a Kodály Zoltán Alapfokú Művészetoktatási Intézmény növendékei és tanárai adtak.

A tárlatot  vezetőjük Goda Gertrúd szavai így összegezték: „…a kiállított festmények és rajzok a művészek lelkének kitárulkozásai, vagyis mi is jelen vagyunk a galéria falai között, lélekben legalábbis. A képzőművészet is olyan, mint a zene, lelkünk belső hangját kell hallani és akkor megjön az ihlet, és folyamatosan kell gyakorolni, mindig csiszolni tudásunkat.”

- G. J. -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában