Helyi közélet

2011.10.11. 19:03

Súlyos börtönbüntetés a tét

Debrecen, Miskolc - A védőbeszédekig jutott a másodfokú tárgyalás az ítélőtáblán.

Debrecen, Miskolc - A védőbeszédekig jutott a másodfokú tárgyalás az ítélőtáblán.

Áprilisban maga Gergely Zsolt, a korábbi megyei közgyűlés fideszes alelnöke maga jelentette be a sajtónak: a megyei bíróság első fokon hat év letöltendő börtönbüntetésre, hat év közügyektől eltiltásra és 43 millió forint értékben vagyonelkobzásra ítélte hivatali vesztegetés miatt. Gergely Zsolt már ekkor jelezte: fellebbezést nyújt be az ítélet ellen.

Az aktív politizálástól az ügy ilyetén fordulata okán visszavonult Gergely mellett az ügynek volt egy másik politikus elítéltje is, Madzin Tibor, Onga polgármestere, őt a megyei bíróság: öt év letöltendő szabadságvesztésre, öt év közügyektől eltiltásra, valamint nyolcszázezer forint értékben vagyonelkobzásra ítélte. Madzin Tibor sem fogadta el az ítéletet, fellebbezett ellene.

Az ügy másod fokon a debreceni ítélőtábla előtt tegnap folytatódott. Mint ahogy arról Koszta János, a táblabíróság sajtószóvivője munkatársunkat tájékoztatta, a tárgyalás az ügyvédi perbeszédekig jutott. A következő tárgyalást október 24-re tűzték ki, ekkor az ügyész vádbeszéde következik majd, aztán a vádlottak az utolsó szó jogán fejthetik ki véleményüket. Ezt követően – valószínűleg már ezen a napon – jogerős ítélet születhet az ügyben.

Mint ahogy arról már beszámoltunk róla, Gergely Zsoltot azzal vádolta az ügyészség, hogy anyagi ellenszolgáltatásért cserébe két vállalkozónak áron alul próbálta átjátszani a megyei önkormányzat tulajdonában lévő, értékesítésre meghirdetett ITC-t. A megyei önkormányzat végül eláll eladási szándékától, így a kereskedelmi központot nem értékesítették. A vád szerint az előző ügyben érdekelt vállalkozók Madzin Tibort is megkörnyékezték, aki azért kért és fogadott el anyagi előnyt, hogy az ongai képviselő-testületre nyomást gyakorolva elérje a vállalkozók által megvásárolt ingatlan ipari területté nyilvánítását.

Első fokon az ügyekben érintett három vállalkozó is letöltendő börtönbüntetést kapott: egyikük négy év hat hónapot, társa 3 év 6 hónapot, míg a harmadik vállalkozó, akit csak az ongai ügyben talált bűnösnek a bíróság, két év két hónapot.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában