Helyi közélet

2011.10.04. 14:18

Nézőpont: Végállomás és Hősök tere

<em>Tiszta bohózat, hogy egy milliárdos tér egyötödén murvás magánparkoló müködhet, tíz méterre a földalatti garázs lejáratától, a nyilvános wc-nek használt betonpenge kerítés tövében</em>. <strong>Kiss László jegyzete.

Tiszta bohózat, hogy egy milliárdos tér egyötödén murvás magánparkoló müködhet, tíz méterre a földalatti garázs lejáratától, a nyilvános wc-nek használt betonpenge kerítés tövében. Kiss László jegyzete.Lebontják a diósgyőri villamos végállomást: ez végül is szükségszerű lépés, hiszen a vonalat tovább viszik, az egyébként nem régi épület meg lezárja a sínek végét. Érdekes cikk jelent meg minap nálunk minderről. Szunyogh László miskolci építész írta: „amikor épült (mármint a végállomás), akkor úgy nézett ki, hogy ennek stílusvilága, a klinkertégla homlokzatú pavilon fehér párkánnyal, acélvázas üvegtetőkkel, lesz a meghatározó arculata a miskolci városi közlekedési épületeknek, hiszen az Újgyőri főtéri buszállomás stílusa is ugyanez volt, amely szintén Puskás Péter (miskolci Ybl- díjas építész – a szerk.) munkája. (Egyébként nem tudom, melyik épült előbb, de nagyjából egyidőben készültek.) Akkor ez az arculat nem terjeszkedett tovább, a dolog, mint annyi más Miskolcon, félbemaradt, nem épültek újabb közlekedési épületek”.

Ugyanis a Zöld Nyíl teljesen más arculattal épül: láthatjuk körülbelül milyennel az Augusztus 20. strand előtti villamosmegállót szemlélve. Annak idején a főtéri állomás és a diósgyőri azért lett ilyen, mert visszaköszönt benne a hajdani miskolci villamosremízek stílusa. Hogy a Zöld Nyíl miért lépett ezen át? Ki tudja. Nemrég hosszasan beszélgettem éppen Puskás Péterrel arról, hogy a Hősök tere miért éppen olyan lett, amilyen. Ha összegeznem kellene az eszmecsere lényegét, azt mondhatnám, hogy a tér pontos lenyomata, eredménye a politikai, társadalmi viszonyainknak. Vagyis ahhoz, amit az építész szeretett volna, részben van köze a valóságnak, mert amíg elkészül a mű, sokféle politikai, gazdasági érdek húzza-nyomja-torzítja az egészet.

Mondhatnám azt is, hogy ez a tér amolyan „állatorvosi ló”, mert ha összerakom a történet jelentősebb mozaikjait, van ebben minden. Például a szállodának erősen vitatható módon eladott, s a vevő által már rég továbbadott, zsinagóga melletti telek és a mélygarázs története. (Tiszta bohózat, hogy egy milliárdos tér egyötödén murvás magánparkoló müködhet, tíz méterre a földalatti garázs lejáratától, a nyilvános wc-nek használt betonpenge kerítés tövében.)Avagy az emlékmű elhelyezése, arra a térre, amelynek egész más a hangulata, arculata, valójában nem jó helyszín - és most gördeszkások használják ugratónak. Az eredeti tervek szerint mellesleg a Hősök tere is egy szintben tagolt (mint az országos díjnyertes Szinva terasz) tér lett volna, kifutó burkolattal a templomig és a Földesig.

Ilyenkor óhatatlanul eszünkbe jut: vajon így van-e ez rendjén, hiszen minden építészeti, városépítészeti bevatkozás a kor, a társadalom tükre, ami létrejön, látlelet a viszonyainkról. Avagy azért kellene valamiféle „örökmérce”, egy kis folyamatosság, rendszertől és pillanatnyi hatalomtól független igényesség, és nemcsak a jelenben történő gondolkodás? Én ez utóbbi mellett szavaznék, még akkor is ha ez, szemlélve az elmúlt évtizedeket, nem túl esélyes a megvalósulásra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában