Helyi közélet

2011.10.04. 15:54

Máté-napi vásár Bükkábrányban

Bükkábrány - Csokorba kötötte a környék népi hagyományait és nyújtott kellemes délutánt a közönségnek.

Bükkábrány - Csokorba kötötte a környék népi hagyományait és nyújtott kellemes délutánt a közönségnek.Ünnepi évet él meg Bükkábrány: első írásos említésének 790., mezővárossá nyilvánításának 500. évfordulójához érkezett. Ebből az alkalomból idén számos jeles esemény helyszíne a település, melyek között újdonságként jelent meg a Máté-napi vásár.

1461-ben Mátyás király törvénybe iktatta, hogy minden év szeptember 21-én, Máté apostol napján Alsóábrányban országos vásár tartását engedélyezi. Erre, a település történetében hosszú időre meghatározó jelentőségű döntésre emlékezve került sor szeptember 17-én a rendezvényre, amely egyként idézte a reneszánsz kort, kötötte csokorba a környék népi hagyományait és nyújtott kellemes délutánt a közönségnek. A helyszín a polgármesteri Hivatal előtti tér volt, ahol már kora délután igazi vásározó környezet alakult ki: kézművesek, helyi termékek készítői rakták ki portékáikat, amelyek egytől egyig értékes és különleges holmik voltak.

Címert készítettek

Az iskolások saját feladatot teljesíthettek: az osztályok elkészítették címerüket, amelyekben egyesítették a történelmi ismereteket és a kreativitást. Ezekkel vonultak a rendezvény helyszínére. A menetet gólyalábasok vezették, mögöttük a település vezetői, majd a sok-sok közreműködő és érdeklődő. A falu első írásos említését idéző emlékhelyen koszorút helyezett el Szalai Szabolcs polgármester, Kiss Zoltán jegyző és Derekasné Orosz Andrea, a BÁMK igazgatója. Ezt követően Bogács, Kács, Mezőnagymihály, Bükkábrány népdalköre lépett színpadra, hogy főként bükkaljai dalokból álló műsorukat előadják. Ezzel párhuzamosan folyt a vásározás, valamint a lovagoltatás és a középkori fegyverek megtekintése. A fegyvereket a későbbiekben használat közben, harci bemutatón is láthatták az érdek-lődők, majd reneszánsz dallamok zárták a napot.

-PK-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában