Helyi közélet

2011.10.05. 14:45

Dávid-szarvas pár a Miskolci Állatkertben

Miskolc - A Miskolci Állatkert egyik ritka és értékes állatfaja a David-szarvas (Elaphurus davidianus). Ezt a fajt a hazai állatkertekben jelenleg csak itt lehet látni, valamint eredeti élőhelyén korábban már kipusztult, az állatkertek mentették meg a kihalástól.

Miskolc - A Miskolci Állatkert egyik ritka és értékes állatfaja a David-szarvas (Elaphurus davidianus). Ezt a fajt a hazai állatkertekben jelenleg csak itt lehet látni, valamint eredeti élőhelyén korábban már kipusztult, az állatkertek mentették meg a kihalástól.Emiatt volt fontos célja az állatkert munkatársainak, hogy a tavaly magára maradt bika társat kapjon, így a cseh Ostravai Állatkertből a fiatal, másfél éves tehén érkezett, aki a kötelező karanténozási időszak leteltével mos már beköltözhetett a kifutóba a négyéves bika mellé. A szarvas a nevét egy francia misszionáriusról, David atyáról kapta, aki a 19. században először írta le a fajt a tudomány számára, de kínai neve alapján milu elnevezést is használják.

Kína keleti részén volt honos

Eredetileg Kína keleti részén volt honos, akkor is már csak a kínai császár vadaskertjében élt, ahonnan a 20. század első éveiben kipusztult. Szerencsére néhány egyed ekkor már európai állatkertekben és vadaskertekben élt, így ezek képezték a ma élő David-szarvas állomány alapját, megmentve így a fajt a teljes kihalástól. Az elmúlt években kínai nemzeti parkokba történtek visszatelepítések, így ma már újra lehet eredeti élőhelyén is találkozni a miluval.

A miskolci vadaspark dolgozói bíznak benne, hogy 1-2 év múlva, miután a nőstény eléri az ivarérettséget, hosszú évek szünete után ismét David-szarvas borjúnak örülhetnek az állatkertben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában