Helyi közélet

2011.10.16. 16:42

A vár után az Aranysas szálló régészeti feltárása a legnagyobb Tokajban

Tokaj - Senki sem gondolta volna, hogy az egykori szebb időket is megélő Aranysas szálloda annyi rejtélyes dolgot hordozott magában, mint amit a régészek a felszínre hoztak. Magában ez az öröm azonban a befektetőnek óriási kiadásokat, a tervezőnek pedig még több tervezői óraszámot, többletmunkát okoz.

Tokaj - Senki sem gondolta volna, hogy az egykori szebb időket is megélő Aranysas szálloda annyi rejtélyes dolgot hordozott magában, mint amit a régészek a felszínre hoztak. Magában ez az öröm azonban a befektetőnek óriási kiadásokat, a tervezőnek pedig még több tervezői óraszámot, többletmunkát okoz.Mára elkészült a műemlék szárny részletes feltárása, amely arra utal, hogy az 1900-as évek előtt élte a szálloda a virágkorát, amikor a számos szoba mellett, rangos bálteremre és egyéb luxus helyiségekre találtak a régészek. A szobákat a folyosóról fűtötték, úgy hogy három szobát gyönyörű zöldmázas csempével díszített kályhákat a folyosóról, egy tűztérből fűtötték. Az épület alatt mély, többszintes pincerendszer volt, amelyekben az élelmiszer mellett, minden bizonnyal jóféle borocskát is tárolhattak, nagy mennyiségben, erre utalnak a pincék óriási kiterjedése. Minden bizonnyal 1900 előtt, a szállodai szobák falait vagy freskók, vagy gyönyörűen festett falak díszíthették, erre nyomok ma is megtalálhatók a feltárások következtében. A lépcsőház elegáns volt, a lépcsőket tartó oszlopok közé kovácsoltvas korlátokat helyeztek el, amelyet nem tudjuk, hogy mikor falazhattak be, de most feltárásra kerültek.

Ugyanakkor az épület nagyon régen épülhetett, mert Makoldi Miklós vezető régész számos középkori mázas cserepet, zöld színű igényesen megmunkált kályhacsempét hozott - kutatása révén - a felszínre és még egy pénzérmét is. A műemléki szárnyban a kutatások befejeződtek, s Bodonyi Csaba a kutatások eredményeinek birtokában, igazi palotát varázsolt terveivel a sétáló utcára néző szárnyra, amely hűen követi a „luxust” és egy városi négycsillagos szálloda jegyeit. Itt már a munkálatok a késő őszi hónapokban elkezdődnek az infrastruktúra beszerelésével, szükség szerint a válaszfalak megépítésével. 

A kutatások azonban korántsem álltak le. Kiderült, hogy van mit keresni az orvosi rendelő és a főépület között, illetve a az orvosi rendelők telekhatárával párhuzamosan, a régi épületre merőlegesen. Műemléki Hatóság a kutatást egészen a telekhatárig rendelte el, a Wassermann Péter lakásáig. Már az ásatások eleje komoly meglepetéseket okozott, mert a kutatásra kijelölt területen mély vastag falakat és helyiségeket, egy koraközépkori konyhát, egy 600 éves latrinát találtak a régészek, Makoldi Miklós vezetésével, s ami meglepő volt, hogy nem messze a kutatási területtől egy nő holtestét is felszínre hozták. Vagyis a meglepetéseknek nincs még vége, amely jelentősen akadályozza az új szárny építését.

Jelenleg az a terv, hogy a műemléki épület a nyár elejére lekészül, és Makoldi Miklósék, pedig koratavasszal végeznek az új szárny, és a mélygarázs alatti régészeti feltárással. Így ha régészek és Bodonyi Csaba harmonikusan tud együtt dolgozni akkor, nyáron elkezdhető az új szárny építése. Ennek eredményeképpen az Aranysas szálló teljes pompájában mindkét szárnyával 2013. március közepére készülhet el. Változhat a mélygarázs bejárata is. Bizonyára sok embert érdekel a házon belüli és az udvaron lévő régészeti kutatás, ezért néhány képet a feltárásokról közreadunk.

Májer János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában