Helyi közélet

2011.10.07. 12:07

A nyomor vámszedői - újabb uzsorások rendőrségi hálóban Borsodban

Encs, Kazincbarcika - Újabb uzsorásokkal szemben indított eljárást a rendőrség Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Október hónapban rövid időn belül előbb az Encsi, majd a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság munkatársai vettek őrizetbe uzsorabűncselekmény gyanújával egy 53 éves szalaszendi és egy 35 éves radostyáni férfit.

Encs, Kazincbarcika - Újabb uzsorásokkal szemben indított eljárást a rendőrség Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Október hónapban rövid időn belül előbb az Encsi, majd a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság munkatársai vettek őrizetbe uzsorabűncselekmény gyanújával egy 53 éves szalaszendi és egy 35 éves radostyáni férfit.

Az Encsi Rendőrkapitányság október 04-én vett őrizetbe egy 53 éves szalaszendi férfit, aki a gyanú szerint uzsorakölcsönökkel a rászorultak helyzetét használta ki, így súlyos nélkülözésnek tette ki őket és családtagjaikat.

A rendelkezésre álló adatok szerint az elkövető arra rászoruló sértetteknek tavaly márciustól rendszeresen kisebb-nagyobb - 5.000-25.000 Ft közötti - összegeket adott készpénzben kölcsön 50%-os, vagy azt meghaladó uzsorakamattal terhelten. Az Encsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya kezdeményezte az őrizetbe vett férfi előzetes letartóztatását, amit ügyészi indítványra az EncsiVárosi Bíróság október 07-én elrendelt.

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság Sajószentpéteri Rendőrőrse október 05-én bűnügyi őrizetbe vette azt a 35 éves radostyáni férfit, aki a gyanú szerint ugyancsak uzsorakölcsönök folyósításával a rászorultak helyzetét kihasználva súlyos nélkülözésnek tette ki a sértetteket és családtagjaikat. Az eljárás adatai szerint az elkövető több alkalommal is adott 50-100%-os kamatra kölcsönt rászorulóknak, volt akit a tartozás megadása érdekében életveszélyesen megfenyegetett.

Mivel az eljárás során megalapozottan feltételezhető, hogy szabadlábon hagyása esetén a terhelt a tanúkat, sértetteket befolyásolná, megfélemlítené, illetve az eljárás során megszökne, elrejtőzne, vagy az eljárás sikeres lefolytatását megnehezítené, vagy meghiúsítaná ezért a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság Sajószentpéteri Rendőrőrse előterjesztéssel élt a gyanúsított előzetes letartóztatásának bírósági elrendelésére.

Információs Háttér

Általában elmondható, hogy az uzsorások leginkább a társadalom perifériáján élő, mindennapi megélhetéssel küszködő, rendszerint különböző szociális juttatásokból és járadékokból gazdálkodó családokat sanyargatnak véget nem érő „kölcsönszerződések” meglehetősen sajátságosan számolt törlesztő részleteinek behajtásával.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a rendőrség – tavaly szeptember óta - jelenleg 47 ügyben folytat eljárást uzsorabűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt. A 47 ügynek ezidáig 68 fő gyanúsítottja van, melyből 43 fő jelenleg is valamilyen kényszerintézkedés hatálya alatt áll.

Btk – Uzsorabűncselekmény

„330/A. § (1) Aki a sértett rászorult helyzetét kihasználva üzletszerűen olyan különösen aránytalan mértékű ellenszolgáltatást tartalmazó megállapodást köt, amelynek teljesítése a sértettet, illetve annak hozzátartozóját súlyos vagy további nélkülözésnek teszi ki, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés öt évig terjedő szabadságvesztés, ha az uzsorabűncselekményt bűnszövetségben követik el.

(3) Mellékbüntetésként kitiltásnak is helye van.”

- Az Encsi-, valamint a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában