Helyi közélet

2011.10.01. 17:13

A mi gombánk ízlett a legjobban

Miskolc -Gomba főtt a kondérokban: az Észak-Magyarország csapata nyerte a főzőversenyt. 

Miskolc -Gomba főtt a kondérokban: az Észak-Magyarország csapata nyerte a főzőversenyt. Alig egy hónappal a sikeres Bükkszentkereszti gyógynövénynapok után újra több ezren látogattak el a bükki településre. Ezúttal a VIII. Gombanapokra várták a vendégeket, akik többféle gombából készült finomságot is megkóstolhattak. Köztük azt a gombás legényfogólevest, amelyet az Észak-Magyarország csapata főzött, és amellyel sikerült elhoznunk a főzőverseny aranyérmét és az ezzel járó vándorkupát. De a helyi csapat, a Hivatali Boszorkányok is szép helyezést értek el, övéké lett a közönségdíj.

Már kora délelőtt hatalmas kondérokban főttek a finomságok. Olyan különlegességek, mint például a gombával megbolondított töltöttkáposzta, vagy éppen a sertéscsülök, melyet sárga rókagombával és vargányával ízesítettek. Ezt a kettőt a Miskolci Gombász Egyesület készítette, egészen pontosan Lévai Imréné. Megtudtuk: a gombák saját szedésűek voltak, de ezek szárítva kerültek az ételbe. Most ugyanis nehezen lehetett volna gombát találni az erdőben, annak ellenére, hogy mindegyiknek lenne szezonja, de a szárazság miatt nem nőnek.

A kóstolókat egyáltalán nem zavarta, hogy szárított gombák kerültek az ételekbe. A legtöbb főzősátor előtt ugyanis hosszú sorok álltak. Ahol pedig a legtöbben kóstoltak, azok lettek a közönségdíjasok. A Bükkszentkereszti Hagyományőrző Klub tagjai egy kicsit előreszaladtak, ők már karácsonyi habart gombalevessel lepték meg a vendégeket. Ebbe is szárított gomba került: szentmihályi és tinórú. Akadt aki a Bükkszentkereszten hagyományos ételt, a tócsnit készítette el gombával, egészen pontosan gombaszósszal.

Persze, aki gombamentes ételt akart, azt is talált magának, roston sültek hurkák, kolbászok, sparhelton krumplilángos pirult, parázson sült a kürtőskalács, és réteseket is kínáltak a vendégeknek.

Jámbor Marietta és családja kora délután érkezett Debrecenből Bükkszentkeresztre. A finom ételek illata először ebédre csábította őket, de igyekeztek szállást is találni, hiszen annyira jól érezték magukat, hogy eldöntötték, a településen töltik az éjszakát. Lapunk internetes portálján bukkantak a programra, és úgy gondolták – mivel a gombát szeretik – ellátogatnak a gombanapokra.

A főzőverseny ételeivel a zsűri is elégedett volt. Hoffer Zsolt zsűri elnök elmondta: örül, hogy a 13 csapat többféle technológiával készített ételeket, voltak sültek, főttek is. A zsűri elnök szerint az idei fesztivál volt a csúcs, most voltak a legtöbben a rendezvényen.

- ÉM -


Borsod-Abaúj-Zemplén megye – Nézze meg, milyen programok várják Önt a héten Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, és válogasson közülük kedvére!  


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában