Helyi közélet

2011.09.14. 12:58

Pénteken kezdődik az Európai Mobilitási Hét

Miskolc, Budapest - Idén is szeptember 16-22. között rendezik meg az Európai Mobilitási Hét (EMH) programjait. Magyarország - akárcsak tavaly - a legjobbak között szerepel a programsorozatban, jelenleg a harmadik helyen áll a nemzetközi összehasonlításban.

Miskolc, Budapest - Idén is szeptember 16-22. között rendezik meg az Európai Mobilitási Hét (EMH) programjait. Magyarország - akárcsak tavaly - a legjobbak között szerepel a programsorozatban, jelenleg a harmadik helyen áll a nemzetközi összehasonlításban.A 10., jubileumi kampány célja, hogy az önkormányzatokat a fenntartható közlekedést szolgáló intézkedések bevezetésére ösztönözze, és a gépkocsin kívüli egyéb közlekedési eszközök használatára hívja fel a figyelmet. A hazai települések részvételét nemzeti szinten az infrastruktúráért is felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztérium koordinálja.

Mostanáig 37 országból 1666 település jelezte csatlakozását a kezdeményezéshez. Az európaiak mellett argentin, brazil és japán városok is találhatók a regisztrálók között. A hazai részvételi arány kimagasló, Magyarországról jelenleg már 98 település jelezte, hogy szerepet vállal a programokban. Ezzel a tavalyi eredményt mindenképpen sikerült felülmúlni, 2010-ben ugyanis 96 önkormányzat működött együtt a kampányban a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal. A jelentkezők között vannak olyan önkormányzatok (ilyen pl. Budapest Főváros Önkormányzata is), amelyek az egész Mobilitási Hetet megrendezik, mások zömében a szeptember 22-i Autómentes Napon szerveznek programokat.

A közlekedés Európa legtöbb energiát fogyasztó ágazata

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a program nemzeti koordinátoraként arra törekszik, hogy idén akár száznál is több önkormányzat szervezzen programokat a „Közlekedj ÖKOsan!” jelmondat szellemében. Így mind többekhez juthat el az eseménysorozat üzenete: érdemes és helyes a környezetkímélő közlekedési módok, a közösségi közlekedés, a kerékpározás vagy akár a gyaloglás mellett dönteniük.

A közlekedés Európa legtöbb energiát fogyasztó ágazata, amelynek energiafelhasználása folyamatosan növekszik, erősen függ a kimerülőben lévő olajkészletektől. A túlnyomó többségében fosszilis üzemanyaggal működő magántulajdonú gépjárművek számának emelkedése az egyik legnagyobb kihívás a társadalom és gazdaság alacsony fogyasztásúvá, energiatakarékossá alakítása során. Nagyratörő intézkedések egész sorára van szükség ahhoz, hogy 2020-ig megvalósuljanak az Európai Unió úgynevezett 20-20-20 célkitűzései, azaz 20%-kal csökkenjen az üvegházhatású gázkibocsátás, 20%-kal javuljon az energiahatékonyság, és ugyanilyen mértékben nőjön a megújuló energiaforrások részaránya a teljes energiafelhasználáson belül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában