Helyi közélet

2011.09.30. 18:22

BC-üzem kínai milliárdokból

Kazincbarcika - Bő egy héten belül már a második jelentős beruházást avatták fel megyénkben.

Kazincbarcika - Bő egy héten belül már a második jelentős beruházást avatták fel megyénkben.Múlt héten Miskolcon, pénteken pedig Kazincbarcikán lehettünk tanúi több milliárdos beruházásnak – a Bosch gyárának avatóját követően a BorsodChem fejlesztését csodálhattuk meg. Egészen pontosan azt a TDI 2 üzemet, amit 2007-ben kezdtek el építeni, ám a gazdasági válság miatt két évvel később felfüggesztették a beruházást. Tavaly júniusban aztán a kínai vegyipari óriás, a Wanhua Industrial Group támogatásával újraindultak a munkálatok – a társaság időközben a

2011. január 31-én aláírt 1,23 milliárd eurós tranzakció révén 96 százalékos tulajdonosa lett a BC-nek.

Közbeszólt a válság

– Kétszázmillió euróból (mintegy 55 milliárd forintból) valósult meg a beruházás, amivel Európa vezető TDI-gyártója lett a BorsodChem. Mit állítunk elő ebben az üzemben? Mindenki találkozhatott már élete során toluol-diizocianáttal, azaz TDI-vel, ami az autóülések, autókárpitok, matracok és bútorok gyártásához használt lágy poliuretán habok alapanyaga – ismertette Wolfgang Büchele, a BorsodChem vezérigazgatója.

Mint mondta, az üzemet eredetileg jóval korábban avatták volna, de a gazdasági válság arra késztette a társaságot, hogy leállítsák a beruházást.

– A Wanhua invesztíciója tette lehetővé, hogy viszonylag rövid idő alatt befejezzük a beruházást, és a szakembereinknek köszönhető, hogy a próbaüzemből gyorsan sikerült átállni a rendes üzemre – tette hozzá.

Bár a fejlesztés az elmúlt évek legnagyobb beruházásának tekinthető, nem eredményez új munkahelyeket, ennek köszönhető azonban, hogy – a korengedményes nyugdíjazást leszámítva – nem kell embereket elküldeni. Wolfgang Büchele úgy fogalmazott: ezzel az új üzemmel és technológiával folytatjuk a megkezdett utat, és tovább emeljük a BorsodChem, valamint a Wanhua jelenlétét, fontosságát és szerepét az izocianát gyártásban.

Jelentős mérföldkő

– Ez a mai üzemavató azt bizonyítja, hogy a kínai befektetők bizalommal tekintenek a kínai-magyar együttműködés elé és hosszú távon hisznek az európai gazdaságban. Jelentős mérföldkő ez a magyar gazdaságban, a magyar vegyiparban és a magyar-kínai együttműködésben is. Kormányunk kiemelt szándéka ugyanis a magyar-kínai kapcsolatok élénkítése, ösztönzése, és ezzel újabb munkahelyek teremtése – fogalmazott Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára.

Mivel a BorsodChem a vegyipari alapanyagok egyik vezető európai gyártójaként régóta fontos szereplője a magyar gazdaságnak, Fónagy János bízik benne, hogy ez a beruházás további sikeres fejlesztést generál és újabb befektetőket hoz az országba.

– A fejlődés az ország érdeke, mert csakis ennek révén lehet a jelenleg 55 sázalékos foglalkoztatási mutatót legalább 70 százalékra emelni a következő 10 évben. A fejlődés alappillérei a befektetők bizalma, a magas technológia és a magyar szakemberek tudása. A kormány mindent megtesz annak érekben, hogy minél több befektetőt hozzon a jövőben – hangsúlyozta.

ÉM-UM


A legjelentősebbnek lenni

– Újonnan szerettünk volna létesíteni egy MDI-gyártó üzemet Európában. A 2008-as válságot követően azonban újraértékeltük terveinket és úgy döntöttünk, hogy a BorsodChemmel valósítjuk meg elképzeléseinket. Fontosnak tartottuk a tárgyalások során, hogy mindenki megtalálja a számításait. Szándékainkat azzal is bizonyítottuk, hogy a megállapodás után a Wanhua 900 millió eurós támogatásával újraélesztettük a BC-t. Tőkeinjekcióval segítettük, hogy újraindulhasson a TDI-üzem fejlesztése, aminek eredményét ma láthattuk. Emellett további támogatást adtunk az MDI2 területen a technológiai modernizálásra, aminek köszönhetően javult az MDI minősége – összegezte Jason Ding, a Wanhua Industrial Group vezérigazgatója és a BorsodChem igazgatótanácsának elnöke. 

– Nem a világ legnagyobb, hanem a legjelentősebb izocianát gyártója szeretnénk lenni, ez határozza meg a stratégiánkat, ugyanakkor azzal is tisztában vagyunk, hogy Európa még nem lábalt ki a válságból és ez a mi tevékenységünkre is kihat – tette hozzá.


Két mondatban

Gao Jian, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete: "Nagy jelentőséget tulajdonítok ennek a kapcsolatnak, úgy gondolom, lendületet adhat a fejlődésnek. Kívánom, hogy modellje legyen az országaink közötti együttműködésnek ez az üzem."


Kazincbarcika – A BorsodChem Zrt, (BorsodChem) a mai napon kazincbarcikai telephelyén felavatta új TDI üzemét. A kereskedelmi működését most megkezdett új létesítmény teljes kapacitása évi 160 kilótonna. Ez a BorsodChemet Európa vezető toluol-diizocianát (TDI) gyártói közé rangsorolja. A TDI elsősorban gépjármű-ülések, autókárpitok és matracok gyártásához használt lágy poliuretán habok alapanyaga. A TDI-t kisebb mennyiségben egyebek között poliuretán elasztomerek (gumiszerű műanyagok) és bevonóanyagok gyártása során használják fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában