Helyi közélet

2011.09.20. 18:28

A Földes bizottsága gyűjti a véleményeket

Miskolc - A Földes Gimnáziumban nem szeretnék, ha megváltoztatnák az iskola nevét.

Miskolc - A Földes Gimnáziumban nem szeretnék, ha megváltoztatnák az iskola nevét.Bizottság alakult a Földes Ferenc Gimnáziumban abból a célból, hogy összegyűjtse az iskola alkalmazottainak, szülői közösségének és tanulóifjúságának véleményét. Nem másról, mint a napokban oly sokat emlegetett névváltoztatásról. A tervek szerint a miskolci közgyűlés októberi ülésén ugyanis a képviselő-testület dönt a gimnázium nevének megváltoztatásáról is, a javaslat szerint Földes Ferenc helyett Széchenyi Istvánt javasolják az előterjesztők.

Nem jó ötlet

A gimnáziumi bizottság az iskola vezetőiből és munkaközösség-vezetőiből áll, tudtuk meg Veres Páltól, a Földes igazgatójától. Feladatuk az lesz, hogy szabályosan, jegyzőkönyvbe foglalva gyűjtsék össze a véleményeket, és azt jövő hét közepéig eljuttassák a miskolci önkormányzathoz. Az igazgató hozzátette: azt azonban már most tudni lehet, hogy sem a tantestület, sem a szülők, sem a diákok nem tartják jó ötletnek a névváltoztatást. Nem csak azért, mert Földes Ferenc személye ma is vállalható értékeket képvisel (bár érdemei nem vetekedhetnek Széchenyiével), hanem azért sem, mert a Földes névre ma már mint márkanévre tekintenek az emberek. A Földes Gimnázium nevét hallva az ország bármely pontján rögtön be tudják azonosítani az iskolát, rögtön tudják, hogy a nagy múltú, miskolci intézményről van szó. A Széchenyi Gimnázium azonban majd nem mond senkinek semmit. Az országban ugyanis 50 Széchenyi iskola van, közülük 11 gimnázium.

Veres Pál jelezte: az önkormányzathoz eljuttatott véleményüket szeretnék különböző alternatív javaslatokkal is kiegészíteni. Például azzal, hogy legyen a gimnázium Földes Ferenc helyett csak Földes Gimnázium, így nem muszáj a névadóra gondolni.

A képviselő-testületnek egyébként döntés előtt kötelessége kikérni az iskola dolgozóinak, szülői és diákközösségének a véleményét, de nem kötelessége azt figyelembe venni.

ÉM


Miskolc – Egyre parázsabb vita folyik arról, maradjon-e meg Miskolcon a Földes Gimnázium neve, vagy sem, s ha nem, akkor az 1956-os ötlet szerint a Széchenyi nevet vegye- e fel. Az eddigi érvek részben politikai, részben érzelmi indíttatásúak. Pedig egy iskola névválasztása esetében talán mégsem ezek a szempontok lehetnek döntőek.

Bár én is Földes diákként végeztem, véletlenül sem szeretném az észt osztani a kereszteljük-e át az iskolát vagy sem vitában. Már csak azért sem, mert ez nem a puszta racionalitás, érv-érv elleni küzdelem kérdése, hanem alapvetően érzelmi, emocionális kötődések, nézetek és életutak ütközése. Tisztelek minden vitatkozót: őket legalább mélyen érdekli valami, ami közügy. Kiss László jegyzete.

Miskolc – „A komoly eredményeket felmutató iskolának méltó ember kell, hogy nevet adjon.

Miskolc – Van, aki nem bánja, más ellenzi a Földes Ferenc Gimnázium átkeresztelését.

Miskolc – A gimnáziumnak csak véleményezési joga van, a közgyűlés dönt majd, változik-e a név.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában