Helyi közélet

2011.08.17. 09:08

Árfolyamrögzítés: Menteni a menthető otthont

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Ha tömeges érdeklődés nem is mutatkozott az árfolyamgát iránt, az adósok egy része kérte a fizetéskönnyítést.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Ha tömeges érdeklődés nem is mutatkozott az árfolyamgát iránt, az adósok egy része kérte a fizetéskönnyítést.

Az első két nap tapasztalatai alapján elmondható, hogy mérsékelt volt az érdeklődés Miskolcon és környékén a K&H fiókokban az árfolyamrögzítés iránt, kérelem befogadás is néhány darab volt az elmúlt két napban a régióban, válaszolta a K&H Bank központi sajtószolgálata arra a több pénzintézethez eljuttatott kérdésünkre, hogy Miskolcon, illetve a megyeszékhely környékén mekkora érdeklődés mutatkozott az árfolyamgát iránt?

Központi vagy banki mentőöv?

A legtöbb pénzintézet már a kormány által elfogadott adósmentő csomag előtt kidolgozta, miképpen könnyítheti meg ügyfelei számára a felvett hitel folyamatos törlesztését. Mint a sajtószolgálat közölte, a K&H évek óta működtet – a fizetési nehézségeket tapasztaló ügyfelei számára – egy programot, amelyhez csatlakozik, illetve azt kiegészíti az állami segítségnyújtás. „Saját programunkban több technika (részletfizetés, törlesztés felfüggesztése, fizetési haladék, futamidő növelése) létezik az ügyfelek terheinek mérséklésére, a remélhetőleg átmeneti törlesztési nehézségekkel szembesülők problémáinak kezelésére”, tette hozzá a bank sajtósa. Mint a válaszhoz mellékelt tájékoztatóból kiderült, a banki fizetéskönnyítési konstrukció sok esetben nagyobb segítséget jelenthet, mint az állami adósmentő csomag. Csak hogy egy példát említsünk: míg a K&H a 90 napot meghaladó tartozást felhalmozott ügyfelei részére is biztosít egérutat, az állami mentőöv nem elérhető az ilyen adósok számára.

Az OTP Bank is évek óta kínálja fizetési nehézségekkel küzdő ügyfelei számára az adósvédelmi programját, amiben futamidőhosszabbítás, törlesztéscsökkentés – vagy ezek kombinációja – mellett konstrukcióváltást vagy árfolyamrögzítést is kínál. Hogy az OTP miskolci ügyfelei az állami otthonmentő csomaggal, vagy a bank adósvédelmi programjával próbálnak-e védekezni a törlesztőrészlet emelkedése ellen, nyilatkozó íján nem sikerült megtudnunk.

Az MKB Bank sajtóirodájának munkatársa, Csák Csongor arról tájékoztatta az Észak-Magyarországot, hogy a megyénkben lévő bankfiókjaik hátralékkal rendelkező ügyfeleinek megközelítőleg 12 százaléka érdeklődött az árfolyamgát iránt, és az érdeklődők 18 százaléka már a kérelmét is benyújtotta. „Bankunk a válság kirobbanását követően, 2009-ben lehetővé tette ügyfelei számára a törlesztési árfolyam fixálását. Azóta további standard fizetéskönnyítési konstrukciókat is felajánlunk ügyfeleinknek: lehetőség van a futamidő hosszabbítására, tőkemoratórium igénylésére, illetve e két lehetőség kombinálására is. Az is megoldható továbbá, hogy az ügyfél meghatározott időszakban kizárólag az általa vállalt törlesztést teljesítse”, tette hozzá Csák Csongor.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában