Helyi közélet

2011.07.29. 17:30

Megregulázzák a Hernádot

Hernádkércs, Nagykinizs, Szentistvánbaksa - Több évtizedes álma valósul meg a hernádkércsieknek, a nagykinizsieknek és a szentistvánbaksaiaknak.

Hernádkércs, Nagykinizs, Szentistvánbaksa - Több évtizedes álma valósul meg a hernádkércsieknek, a nagykinizsieknek és a szentistvánbaksaiaknak.A múltunkat is elsodorta ez a rakoncátlan folyó– fogalmazott Varga Vince, Hernádkércs polgármestere a pénteki sajtótájékoztatón, ahol ezen községek árvízvédelmi fejlesztése projektnyitó rendezvényét is tartották. Arra utalt a település első embere, hogy két utcájukat is elvitte a Hernád elmúlt nyári áradása: édesanyja Arany János utcai és édesapja Szugban levő szülőházát. Régi álmunk valósul az árvízvédelmi fejlesztésekkel– érvelt. Hernádkércs-Nagykinizs (társulási formában) 1 milliárd 193 millió forint támogatást nyert el a sikeres pályázattal, Szentistvánbaksa pedig (önállóan) 519,6 milliót. A mi védőgátunk nyomvonalát már teljes egészében letakarítottuk.

Teljes biztonság

Csont Csaba, az ÉKÖVIZIG osztályvezetője arról beszélt,hogy a védőgát hossza 5 kilométer hosszú és 3 község számára teljes belterületi biztonságot nyújt majd, ha november 30-ra elkészül e nagyszabású beruházás. Rudolf Andrásné projektmenedszer arról számolt be, hogy több mint 600 tulajdonossal kellett egyezkedni az előkészítő fázisban és bizony többnyire kétszer-háromszor is tárgyaltak minden emberrel. Rontó István, Szentistvánbaksa polgármestere elmondta, hogy náluk a kisajátítások és a kifizetések is megtörténtek. A gát nyomvonalát pedig félig-meddig már rendbe tették. Jónás Béla, Nagykinizs polgármestere szerint a lakosság nagy megnyugvással fogadta a gátépítés közeli elkezdését, mert ezáltal értékesebbek lesznek a portahelyek. Kocsi Mihály, az egyik kivitelező,a KÖTIVIÉP B Kft. ügyvezetője megígérte, hogy amint a töltésépítő anyagok rendelkezésükre állnak, azonnal elkezdik a gátépítést és határidőre elkészülnek.

- BGy -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában