Helyi közélet

2011.07.19. 20:26

Közösen: olcsóbban, biztonságosan ivóvízforráshoz jutni

Ózd - Jelenleg Ózd (miként a környező települések) az ÉRV-től szabott, és egyáltalán nem olcsó áron kapja a vizet Lázbércről. Több esztendeje foglalkoztatja már az Ózd Vízmű Kft. ügyvezetőjét egy saját ivóvízbázis kialakítása.

Ózd - Jelenleg Ózd (miként a környező települések) az ÉRV-től szabott, és egyáltalán nem olcsó áron kapja a vizet Lázbércről. Több esztendeje foglalkoztatja már az Ózd Vízmű Kft. ügyvezetőjét egy saját ivóvízbázis kialakítása.

"Szeretnének új ivóvízforráshoz jutni, komoly a szándék egy saját vízbázis kialakítására."- tájékoztatott Bíró Ferenc, aki ezzel kapcsolatban elmondta: a közeljövőben létrejöhet a Sajó-Hangony völgyi bázis, amely konzorciumi együttműködéssel valósulhatna meg. Ezzel a helyi önkormányzat is egyetértett, a képviselők támogatták az erről szóló polgármesteri előterjesztést a legutóbbi közgyűlési ülésen. Jelenleg Ózdnak vészhelyzet esetén alig egy napra elegendő ivóvíz tartaléka van, amit az új rendszer kiépítésével szeretnének gyarapítani. Másfelől jelentősen olcsóbb lenne a szolgáltatás, mint most.

Előzmények

A Sajó-, Hangony-völgyi önkormányzati ivóvízbázis létrehozását a márciusában tartott egyeztető megbeszélésen Arló, Borsodnádasd, Borsodszentgyörgy, Domaháza, Farkaslyuk, Hangony, Járdánháza, Kissikátor, Ózd, Putnok települések polgármesterei valamennyien támogatták. Az azóta eltelt időben e szándékot településeik képviselő-testületei elé terjesztették, s kérték, a felhatalmazásukat a szükséges egyeztetések, tárgyalások lefolytatására. Borsodnádasd kivételével mindenütt egyetértettek az önkormányzati ivóvízbázis kialakításával.

Közös lépések

A települések egészséges és jó minőségű ivóvízzel történő ellátása kötelező önkormányzati feladat, amelyet a partnerek szeretnének a jelenleginál költséghatékonyabb módon és több beszerzési forrásra alapozva ellátni. E célt a partner önkormányzatok egységes vezetékhálózatuk kihasználásával, térségi összefogással kialakítandó ivóvízbázis révén, illetve alternatív ivóvíz-beszerzési lehetőség megteremtésével kívánják elérni. Ehhez konzorciumot hoznak létre, s együttműködnek abban, hogy a településeik ivóvíz-szolgáltatási feladatainak ellátására 2012. január 1-től közös szolgáltatót hoznak létre, vagy meglévő társaságot bíznak meg vele.

– Ez az együttműködés szinkronban van a kormány azon törekvésével, hogy az ivóvízbázis és az ivóvízellátásállami állami vagy önkormányzati tulajdonban maradjon - egészítette ki információnkat Fürjes Pál, Ózd polgármester.

- ÉM-ME,SzK -


Egyelőre kilencen

Az egészséges és jó ivóvíz érdekében tett első lépés tehát a konzorcium létrehozása, amelynek tagjai tehát: Ózd, Putnok, Arló, Farkaslyuk, Járdánháza, Hangony,Borsodszentgyörgy, Domaháza, Kissikátor. A konzorcium nyitott, további partnerek belépésének lehetőségét nem zárják ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában