Helyi közélet

2011.07.13. 08:04

Dinnyevásárlás: attól függ...

Miskolc - Július 14-től lép életbe a dinnyepiaci szabályozás.

Miskolc - Július 14-től lép életbe a dinnyepiaci szabályozás.Az új szabályozásról ugyan hallottak a miskolci Búza téri dinnyeárusok, azonban a megkérdezettek mind úgy vélték: őket nemigen érinti. A minőségi osztályozás a termelők dolgát nehezíti, nem az övékét.

Egyikük elmondta: amióta a magyar dinnyék érnek, csak hazait forgalmaznak, addig pedig görögből a görögöt. Fel is tüntetik, s aki kérdi, annak megmondják, hazai-e vagy sem. Nem áll érdekükben, hogy becsapják a vevőt. Különösen dinnye dolgában, mert ebből nemigen lehet kétszer rosszat eladni. Ha viszont elégedett a vásárló, ugyanoda megy vissza legközelebb is.

Egy másik árus megmutatta: a szárat érdemes megvizsgálni, s az ütögetés is sokat elárul, akárcsak a szabályos forma. Ami gondot jelent, az a dinnyék nagysága: vannak húszkilósak, az ilyeneket jó, ha kétfelé vágva megveszik. Mondják, szeletben árulni nem túl szabályos, de fogjuk rá, hogy mintatermék. S ha valaki arra vágyik, hát egy vérbeli kereskedő nemigen tagadhatja meg.

Beszélgetőtársaink közül egyedül Erdei Lilla vállalta a nevét. Az ő külön véleménye, hogy van, akit az ár befolyásol, s ezért a silányabb és bizonytalan származású dinnyét is kész megvenni, s van, aki számára fontosabb a minőség. Ami a dinnye kelendőségét egyértelműen befolyásolja, az az időjárás: melegben veszik, rossz időben viszont a jó is mehet a kukába.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában