Helyi közélet

2011.06.02. 16:43

Zöld Nyíl - Fakivágások: van-e esély leállítani?

<p>Miskolc -&nbsp;Korábban léteztek tervek, amelyek alapján nem kellett volna kivágni 300 fát, csak egy tucatnyit.</p>

Beszámoltunk arról, hogy korábban létezett olyan terv, amely megmentette volna a kivágandó fák nagy részét. Most 321 fát vágnak ki a Zöld Nyíl villamosprojekt részeként, úgy pedig jóval kevesebbet, valamivel több, mint tucatnyit. Információnkat megerősítette a korábbi főépítész, Viszlai József, aki így egészítette ki az általunk írtakat: az első terveket az Uvaterv készítette el 2004-2006 között, amelyben a jelenlegihez hasonlóan sok-sok fa kivágása szerepelt. Elmondta, ez a terv úgy kapott építési engedélyt, hogy sem az építész, sem a mérnökkamarai fórumokon nem egyeztették.

Módosított tervek

Az ő kezdeményezésére később konzultációsorozat kezdődött, amely eredményeként módosították a korábbi terveket a Novia Kft. közreműködésével. A belváros és a fák védelmében megállóról-megállóra új tervjavaslatok születtek: ezzel mindössze tucatnyi fa esett volna áldozatul. (Ahol szűk az út keresztmetszete, ott középre helyezték volna a megállókat.) Később a tendernyertes konzorcium a kiviteli tervek készítésére újabb generáltervező céget, a Főmtervet kérte fel.  Ez már a harmadik tervező cég. A jelenleg is folyó munkálatok – a mintegy háromszáz fa kivágása – már e tervek alapján folynak.

Nem bízik benne

F. Nagy Zsuzsa, az Ökológiai Intézet munkatársa szerdán az Agorán (az Észak internetes levelező fórumán, ahol szintén téma a fák ügye) megjegyezte, „a tíz fa kivágásával járó tervváltozatról eddig nem hallott,és őszintén szólva elképzelhetetlennek is tartja. Szerinte Viszlai József főépítészsége idejében is minimum 230 fa kivágása szerepelt a tervekben, az egyezetetések idején is. Valószínű, hogy az csak egy kisebb szakaszt érintő alternatíva lehetett.” Később kérdésünkre elmondta, ettől még lehetett ilyen terv, csak ő nem tud róla.Viszont megjegyezte, hétfőre egyeztetésre hívta őt is a városháza a fák ügyében, ahol jelen lesz a Miskolc Holding Zrt. képviselője ugyanúgy, mint a Zöld nyíl projekté és a jelenlegi terv készítője. Kérdeztük, elképzelhetőnek tartja-e, hogy leállíthatóak a fakivágások. F. Nagy Zsuzsa erre már nem lát esélyt, márcsak azért sem, mert tudtával a Pálos kolostornál tartanak a munkálatok.

Fakivágások: Jogi útra terelik

–Abban bízom, sikerül kiharcolnunk, hogy a lehető legnagyobb zöldterületet adják vissza, azaz megígérik, hogy több, és idősebb fákat ültetnek. Ha nem sikerül megegyeznünk, jogi útra tereljük az ügyet. Szeretnénk azt is elérni, hogy a későbbiekben ne hagyjanak ki minket a döntésekből, hogy az ügyek megfelelő szakaszában kérjék ki a véleményünket. Megtudtuk azt is, hogy a Miskolci Városszépítő Egyesület lakossági fórumot tart a napokban a fakivágások ügyében. A hírt Galambos Gábor, az egyesület elnöke megerősítette, mint mondta, hamarosan konkrét időpontot tud mondani, bízva abban, hogy még megállítható a fakivágás folyamata.Tegnap megkérdeztük a Zöld Nyíl projektigazgatóságot, hogy miért nem a második terveket vették figyelembe, amely alapján meg lehetett volna menteni a fákat. Kérdeztük, volna-e esély módosítani a már elfogadott terveken. Ám választ nem kaptunk, a projektigazgatóság munkatársai holnapra ígérték.

ÉM-HM

Kapcsolódó cikkek:

Miskolc - Korábban létezett olyan terv, amely megmentette volna a fák nagy részét.

Miskolc – Gondoskodnak a fán fészkelő védett madarak védelméről és megóvásáról.

Miskolc – A Zöld Nyíl projekt során több mint 300 fát vágnak ki. A projektigazgatóság tájékoztatása szerint a fakivágás az Ökológiai Intézettel való egyeztetés után történt, történik


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában