Helyi közélet

2011.06.16. 18:59

Óvatosan kell bánni a perzselő nappal

<p>Miskolc -&nbsp;Országszerte UV-riadó volt tegnap. Sokan rá se hederítettek, pedig az egészségükkel játszottak.</p>

Országszerte narancs szintű UV-B riasztást tett közzé csütörtökre a meteorológiai szolgálat, mert a sugárzás szintje az előzetes becslések szerint közelítette a 8-as UV-indexet. A mért eredmények napközben valamivel a besült érték alatt maradt, de még így is erősen égetett a nap. A Selyemréti strandon a hőség ellenére bőven volt hely, sem a medencében, sem a parton nem voltak sokan, bár köztük többen délidőben – amikor legerősebb az ultraviola sugárzás – is a napon feküdtek.

Tóth Enikő a büfé előtt, a napernyő árnyékában jégkrémezett; mint elmondta, nem fél a káros sugaraktól, mert ésszel napozik, szoláriumban felkészítette a bőrét és magas faktorszámú krémet használ, s amikor a legerősebben perzsel a napsugár, az árnyékban keres menedéket. Krasznai Fanni és Tóth Gabriella már kevésbé volt elővigyázatos; a csokoládébarna lányok is szoláriumban edzettek a nyárra, de egyikük sem használt fényvédő krémet. Gabriella csak kakaóvajat, hogy jobban barnuljon, Fanni pedig testápolót kent magára, hogy ne száradjon ki a bőre. Gabriella kozmetikus, mint elmondta, tudja, hogy az UV-B veszélyes lehet, de azt is, mire kell vigyáznia.

Akiknek „napozniuk” muszáj

A szabadban ilyenkor is folyik a munka. Az útépítéshez ideális idő azonban nem biztos, hogy egészséges. Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság megyei igazgatója elmondta, dolgozóikat ilyenkor magas faktorszámú fényvédőkrémmel látják el. Mivel a munkavédelmi ruházat és felszerelés viselése ilyenkor is kötelező, túl sok bőrfelület nem lehet kitéve a sugaraknak. A hőség ellen sűrűbb és hosszabb pihenőidők engedélyezésével és védőital biztosításával védik a szabadban dolgozókat.

A Zöld Nyíl projekten is folyik a munka. Csontos Ágnes, az MVK Zrt. PR-menedzsere arról tájékoztatta lapunkat, hogy ilyen esetben a szokásos biztonságtechnikai előírásoknak megfelelően kell az alvállalkozóknak eljárniuk a terepen dolgozó munkatársak esetében. A kivitelezői konzorcium szólítja fel őket az előírások betartására a hivatalos közlemények és az ANTSZ honlapjának információi alapján. Ilyen meleg időjárási körülmények között, és ez vonatkozik a magas UV-B sugárzásra is – csak úgy, mint tavaly nyáron – az alábbi intézkedéseket kell betartani: vannak előírva: Napsugárzástól védett helyen, óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell biztosítani.

A munkavállalók részére igény szerint (korlátlan mennyiségben), de legalább félóránként védőitalt kell biztosítani. Minimálisan viselendő felsőruházat a póló! Alsó ruházatban a térd alá érő szárú nadrág is megengedhető – kivéve a betonacél szerelést végző, valamint az alsó végtagok fokozott sérülésveszélyével járó munkakörben foglalkoztatott dolgozók esetét. Amennyiben a munkavállalók közül bárki erős fejfájást, szédülést, egyéb rosszullétet tapasztal, azonnal jelezze közvetlen munkahelyi vezetőjének, aki azonnal köteles a munkavállalót a pihenőhelyre irányítani, illetve szükség esetén orvosi ellátásra küldeni. Mindezeket akkor rendelik el, ha a napi középhőmérséklet elérte a 25 Celsius fokos értéket. 

Miért veszélyes a magas sugárzás?

A nagyon erős sugárzás – 7,0-7,9-es UV index – a védtelen bőrfelület számára magas kockázatot jelent Az azonnali reakciók toxikus, azaz direkt károsodáson alapulnak általában, ilyen az akut napégés. A leégési idő általában 15-20 perc. Ezen korai reakciók kialakulásának mértéke nagyban függ attól, hogy az egyén melyik bőrtípusba sorolható.A késői, krónikus fényhatások közül a bőr idő előtti öregedése, pigmentfoltok képződése, a különböző bőrrákok képződése a legjelentősebb. A bőr elrákosodásának, daganatok kialakulásának alapja a fény okozta maradandó károsodás. Mindezek mellett sok meglévő bőrbetegséget is ronthat a fényhatás.Az azonnali és  a  késői hatások kivédése miatt igen fontos a megfelelő fényvédelem, különösen az érzékenyebb, fehér bőrűeken, illetve a gyerekeken. A védekezés lehet mechanikai, azaz megfelelő ruházat, kalap, UV-szűrős napszemüveg viselése. Emellett igen nagy választékban hozzáférhetőek a különböző fényvédőkrémek.

A helyes magatartás: ésszerűen kerülni a napot, ismerni bőrtípusunkat és ennek megfelelően napozni – tájékoztatta lapunkat az UV-B sugárzás káros következményeiről Kiss Zoltánné, Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve közegészségügyi osztályvezetője.

Hogyan védekezzünk?

Kerülni kell a tűző napon való tartózkodást 11 és 15 óra között, mivel ilyenkor fokozódik a napszúrás veszélye is.Feltétlenül szükséges védekezni a leégés ellen! Javasoljuk, hogy ilyenkor árnyékos vagy fedett helyen tartózkodjon 11 és 15 óra között. Széles karimájú kalap, napszemüveg, napernyő, a fedetlen testrészekre fényvédő krém alkalmazása feltétlenül szükséges. Használjon legalább 15 faktoros napvédő krémet, kétóránként kenje újra bőrét! Ne csak a strandon védje magát, városnézés, bevásárlás közben is használjon napvédő krémet, öltözzön megfelelően, védje vállát, karját, lábát.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában