Helyi közélet

2011.06.29. 11:39

Fogyasztóvédelem itthon és külföldön

Miskolc - Nyáron az idegenforgalmilag kiemelt területek kerülnek a fogyasztóvédők figyelmébe.

Miskolc - Nyáron az idegenforgalmilag kiemelt területek kerülnek a fogyasztóvédők figyelmébe.A területi fogyasztóvédelmi hatóságok január 1-jétől a megyei kormányhivatalok egyik szakigazgatási szerveként, fogyasztóvédelmi felügyelőségként működnek a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hivatal változatlan szakmai irányításával - mondta el sajtótájékoztató keretében dr. Sasvári Zoltán, a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének megbízott vezetője.

Többek között elhangzott: a felügyelőség az elmúlt fél évben főleg balesetveszélyes gyermekjátékokat keresett (és talált), majd vont ki a forgalomból. Márciusban a kézilámpákat, áprilisban pedig a villamos kéziszerszámokat ellenőrizték témavizsgálat keretében. A tapasztalatok azt mutatták, hogy leginkább a használati útmutatóval kapcsolatban merültek föl problémák. Az első félév feladata volt különböző üzletek ellenőrzése is, itt leginkább a barkácsüzletekben bukkantak árfeltüntetési szabálytalanságokra. A nyári időszakban az idegenforgalmi szempontból kiemelt területek kereskedelmi és vendéglátó egységeit ellenőrzik majd.

Dr. Sasvári Zoltán elmondta azt is: a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság márciustól pozitív listát alakított ki. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei listára az a 6 vállalkozás került föl, melyek jogszerű magatartást tanúsítottak az árfeltüntetés és árfelszámítás terén.

Külföldi esetekre

A vásárlókat és fogyasztókat azonban külföldön is érheti valamilyen jogtalanság (utazás, nyaralás, vásárlás alkalmával). Az ő védelmükre alakult az Európai Fogyasztói Központ, mely szintén január 1-jétől a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szervezetében végzi tevékenységét. A központ igazgatója, dr. Kriesch Attila úgy fogalmazott, legfontosabb feladatuk a határon átnyúló panaszok megoldása.

Ügyfélszolgálati irodájuk csak a fővárosban van, de elérhetők e-mailben és telefonon: [email protected] 06-1-459-48-32, honlapjuk: www.magyarefk.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában