Helyi közélet

2010.11.03. 15:27

Ismét erősen szennyező anyagok a Szinvában

<p>Miskolc - A Miskolci ÖKO Kör munkatársa jelezte, hogy erős szennyeződés került a Szinva patakba a Tiszai pályaudvar magasságában. A helyszínen tájékozódtunk.</p>

"Itt vagyunk a Tiszai pályaudvar magasságában, ahol vízminőség vizsgálatot kezdtünk el reggel." - mondja a Szinva parton egy műszert vizsgálva Polák Péter, a Miskolci ÖKO Kör munkatársa. "Igen erős szennyeződésre bukkantunk, amely minden jel szerint a szomszédos MÁV területéről folyik be a patakba. Érdekessége, hogy erős kémhatású; 3 egészes értékhez közeli ez a kénhatás. Továbbá nagyon magas a benne lévő vezetőképesség, 2250-es. Ez azt jelenti, hogy valamilyen ion formátumú fém, vagy más szennyeződés került a patakban. Illetve a habzó jellegre az utal, hogy valamilyen foszfor tartalmú anyag folyik bele a Szinvába."

Havonta 15 helyen

Polák Péter hozzátette, hogy azonnal értesítették az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget, mely hatóságnak a munkatársai mintát vettek és megteszik az ilyenkor szokásos lépéseket a vállalat felé.

"A dolog pokantériája az, hogy mi havonta tizenöt helyen mérjük a Szinva vízminőségét." - árulta a Miskolci ÖKO Kör tagja. "Egyébként augusztus óta jelzik a horgászok, hogy valahol úgynevezett bevezetés történik, és halpusztulás van, ám eddig nem sikerült a helyre rálelni. A felügyelőség vízmintaellemzése mutatja meg, hogy mi került a patakba. Annyi - fogalmazzunk úgy - szerencsénk lehet, hogy a Sajó, illetve a Szinva öntisztulása hígitani fog ezen. Ezen a szakaszon - ahol állunk - viszont jelentős lehet a pusztulás, és rossz életkörülmények várhatóak a kopoltyúsok számára."
Tény: 2002 óta sokat javult a Szinva vízminősége, ám ez a pozitív folyamat 2008 óta megállt, és maradt a jó vízminőség.

(JLI)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában