Helyi közélet

2010.10.16. 15:55

Tokaj is a díjazottak között

<p>Tokaj - A Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny díjátadó ünnepségét rendezték meg Balatonfüreden. A háromszázötvenegy település közül a városok kategóriájában Balatonfüred, a falvakéban Paloznak lett az első.</p>

A két település képviseli majd az országot a jövő évi nemzetközi versenyen. A versenybe Tokaj város is benevezett, ezért meghívást kapott a díjátadó ünnepségre is. Tokajt Berei János a Városi Kincstár vezetője képviselte, mint az, az ember, aki sokat tett és tesz  a város parkosításáért.

– A keleti emberek nem csupán a négy égtáj alapján tájékozódnak, ötödik égtájként tekintenek arra a helyre ahol állnak. Legyen nekünk is ez a zsinórmértékünk. Életünk helyszínei és benyomásai formálnak minket, egészséges gondolkodás, jó élet nélkülük nem létezik. Ezért fontos ez a megmérettetés – tolmácsolta Orbán Viktor miniszterelnök szavait felesége, Lévai Anikó az Anna Grand Hotel dísztermében rendezett díjátadó ünnepségen.

A verseny keretében a zöldterületek minőségét, a természeti és épített környezet esztétikáját, egymással való viszonyát, illetve az önkormányzatok és a lakosság együttműködését vizsgálták – ismertette a zsűri szempontjait Prutkay János a Virágos Magyarországért Szervezőbizottságának elnöke. A verseny fővédnöke Kunczené Fellegi Katalin hangsúlyozta: a nemzetközi versenyen tizenkét ország vesz majd részt, egy-egy falujával és városával, hazánkat a két Veszprém megyei település, Balatonfüred és Paloznak képviseli majd. Mint elmondta a nemzetközi verseny történetében még nem volt arra példa, hogy két egymáshoz ennyire közeli település jelenítsen meg egy országot.

Számos díj mellett Tokaj város a Vidékfejlesztési Minisztérium különdíját nyerte el, amely oklevéllel és pénzjutalommal járt.

Tokaj azért került a díjazottak körébe, mert az idegenforgalom által látogatott területeket esztétikusan parkosította. A sétáló utcán megjelentek a virágbalkonok, és számos magán udvar és kert is elnyerte ízlésességével a zsűri tetszését. Külön pontot ért, hogy a város az elmúlt évben számos új létesítménnyel gazdagodott, amelynek a parképítését a város nem hanyagolta el. Kiemelkedő ebből a Zsinagóga, a Színház környéke, az óvoda parkosítása, játékokkal való ellátása. Nagyon tetszett a zsűrinek a Szakrendelő parkosítása terve, amely azóta megvalósult, ebből a projektből kiemelték az épületen belüli belső kerteket. Ugyancsak a tetszését is elnyerte a város rehabilitációs terv, ahol a Mozi környéke kerül felszabadításra, körülötte parkolókkal, zöld területekkel és virágágyásokkal. Értékelték, hogy az I. ker. óvoda udvara felszabadul és közpark létesül majd a helyén, játszótérrel és Csírpák ViktóriaNémeti Ferenc” szobrával. Tetszett a Tiszaladányiút és az abból kiágazó olyan utak, ahol a lakosság figyelmet szentel a közvetlen környezetének. De nem feledkeztek el a Tisza híd virágosításáról, a Polgármesteri hivatal belső parkjáról, A Hétszőlő és az egyéb városban fellelhető borászatok belső udvaráról sem.

Kétségtelen tény, hogy a virágosítás nem kevés összegbe kerül, s egy város egyedül nem is tud ebben olyan eredményeket elérni, mint a mostani a díj is, ha a lakosság nem érez késztetést arra, hogy maga is támogassa az ilyen célú törekvéseket. Nem közömbös a turisztika vonzerő szempontjából sem, ha egy turista, ha belép Tokajba egy szürke várossal, vagy egy élő, az Önkormányzat és a városlakók közös erőfeszítéseként, otthonos, virágos városba lép be – mondta Májer János polgármester. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában