Helyi közélet

2010.10.14. 12:20

Tankönyv helyett E -book

<p>Miskolc - Ideálisabb, stílusosabb helyet aligha találhatott volna a T-Home szolgáltatásai bemutatására, fejlesztési terveinek ismertetésére, mint a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumot.</p>

Veres Pál, a gimnázium igazgatója büszkélkedett, hogy az országban elsőként kezdték a számítógépes oktatást a ’60-as években. Akkoriban, amikor még a lyukkártyás gépeken gyakorolták a gyermekcipőben járó tudomány felhasználását. Máig is kiemelt figyelmet fordítanak az informatikai ismeretek elsajátítására ebben a középiskolában. Király István, a Magyar Telekom marketing vezérigazgató-helyettese, a tájékoztató előadója – miskolci diákként 1979-től 1983-ig – először itt találkozott a számítástechnikával.

Előadásában elmondta, hogy ennek a patrióta kapcsolatnak köszönhetően az ország legnagyobb távközlési cége szoros együttműködést alakított ki a gimnáziummal. Ennek eredményeként itt már búcsút mondanak a régi osztálynaplónak, és igyekszenek kihasználni a digitális internet alapú napló előnyeit. Ami bizonyára nem mindenki örömére a kedves szülőket nemcsak a tanulmányi érdemjegyekről, hanem az igazolatlan hiányzásokról is értesíti.

Király István szemléletesen érzékeltette, hogy a Magyar Telekom belekezdett a három képernyős szolgáltatási rendszer harmonizálásába, népszerűsítésébe. Annak ellenére, hogy Magyarországon a fejlett nyugati országoktól eltérően csak feleannyi, a háztartásoknak mindössze 40 százaléka rendelkezik internetkapcsolattal. Egyre természetesebb, és mi több, életünk nélkülözhetetlen részévé vált a televízió, az internet és a mobiltelefon képernyője. Az igazi cél, hogy mindez ne csak egyszerű információt szolgáltasson, hanem interaktív kommunikációt is folytasson a környezetünkkel. Folyamatosan figyelik azokat az innovatív ötleteket, amelyek a három képernyő szolgáltatásain keresztül még komfortosabbá, kényelmesebbé tehetik mindennapi életünket. A sok jó elképzelés közül mára már megvalósult az E-könyv, amely bárhol, bármikor internet csatlakozással akár a világ bármely könyvtárát elénk varázsolhatja. A Telekom fejlesztőgárdája már ezen túl azt latolgatja, miként szabadíthatnák meg az iskolásokat a naponta kötelezően cipelt tankönyvektől ezzel a találmánnyal. Hogy ezzel a megoldással mennyi papírt és energiát takaríthatunk meg a tankönyvek folyamatos megújításán túl, számolni sem érdemes. A kínálatban szerepel már a Médiatár, amelynek segítségével média dokumentációnkat méreteitől függetlenül mobilizálhatjuk. Ehhez kapcsolódik az Otthonőrző csomag, amellyel internetkapcsolattal kombinálva a világból bárhonnan szemmel tarthatjuk a lakásunkat. Sőt egy digitális napló azt is adminisztrálja, hogy ki, mikor érkezett, vagy távozott az épületből.

Korábban nagy jövőt jósoltak a mobiltelefonos elektronikus pénztárcának. Igazából a mobil fizetés három területen hódított idáig. Mivel nem szeretjük aprópénzzel tömni a zsebünket, egyre többen parkolunk sms-ben, lottózunk, totózunk, vagy éppen ezzel váltjuk meg az autópálya matricát.

A Magyar Telekom, amely az ország legnagyobb távközlési szolgáltatója, az utóbbi időben tovább bővítette a szolgáltatását gáz és villamosenergia értékesítéssel. Régiónk is azon szerencsések közé tartozik, ahol már a májusi szolgáltató csere eredményeként telekomos számlán fizetjük a gáz és a villamosság árát. Akik már váltottak tanúsíthatják, hogy az energia értékesítési liberalizáció milyen előnyökkel jár számukra. A gáz és a villany 5–8 százalékos árkedvezménye az egyéb telekomos szolgáltatásokkal együtt akár 25 százalékos megtakarítást is jelenthet egy-egy családi büdzsében. A számítások szerint egy átlagos háztartásban ezzel évi 20–30 ezer forintot spórolhatnak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában