Helyi közélet

2010.10.24. 09:34

Party-drogok megyénkben - Gina és Kati: veszedelmes "hölgyek"

<p>Miskolc - A betiltott szerek helyett, a hangulat felpörgetésére kezdték szedni.</p>

A közelmúltban életveszélyes állapotban szállítottak kórházba Nyíregyházán egy 19 éves lányt, aki – mint később kiderült – véletlenül adagolt túl egy GBL-hatóanyagú szert. A lány egy olyan pohárból ivott, amelybe apja egyik barátja saját maga számára kevert a kábítószerlistán egyébként nem szereplő anyagból.  

A GHB felkerült a tiltott kábítószerek listájára

 A GBL afféle elődrog, a gyomorban vagy a véráramban GHB-vá, gamma-hidroxibutiráttá alakul, így ugyanazt a hatást fejti ki. A GBL-hatóanyagú szerek akkor terjedtek el, amikor a GHB felkerült a tiltott kábítószerek listájára. Mindkét anyag a party-drog kategóriába tartozik, eufóriát okoz, túladagolva azonban emlékezetkiesést, eszméletvesztést, légzésleállást és halált eredményez.

 A Gina, folyékony extasy – és más – neveken is emlegetett anyaggal másképpen is vissza lehet élni, mivel színtelen és szagtalan, italba keverve nem tűnik fel a fogyasztónak. Az így elkábított lányok nem rendelkeznek önálló akarattal, emiatt könnyen válnak nemi erőszak áldozataivá – amire ráadásul gyakran még csak nem is emlékeznek. A szer ráadásul csak rövid ideig mutatható ki a vizeletből, huszonnégy óra alatt gyakorlatilag teljesen lebomlik.

Szintén könnyen beszerezhető, és egyelőre a kábítószerlistán sem szereplő szer a mefedron, amit eredete – egy kat nevezetű kelet-afrikai növény hatóanyaga – alapján Katiként emlegetnek a drogszlengben. 

A rendőröknek még nem volt dolguk GHB-val

A megyében a rendőröknek még nem volt dolguk GHB-val, senkitől sem foglaltak le ilyen anyagot, a mefedron pedig, mivel még nem tiltott szer, nem ad munkát a rendőröknek, tudtuk meg Dobi Tamástól, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának munkatársától, akitől úgy értesültünk, a megyében a drogok népszerűségi listáját még mindig a marihuána vezeti, ezt követik a különböző party-drogok, mint a speed és az extasy, s csak ez után következnek a „keményebb” kábítószerek.

Gyakorlatilag ezt erősítette meg Juhászné Czeglédi Tünde, a drogambulancia vezetője is, akitől azt is megtudtuk, hogy járnak olyan gyerekek a drogambulanciára, akiknek a GHB-vel vagy a mefedronnal gyűlt meg a bajuk. A szakember szerint azonban azzal, hogy a mefedron felkerül a kábítószerlistára, csak azt érjük el, hogy a használói „bűnözőkké” válnak, holott inkább a kezelésükre kellene koncentrálni. A tiltott szerek helyett egyébként is olyan anyagokat találnak ki, amelyek hatásukban emlékeztetnek a tiltólistán szereplőkre, de még legálisak. Éppen úgy, mint a Nyíregyházán véletlenül túladagolt GBL.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában