Helyi közélet

2010.10.04. 11:18

Nézőpont: Rendszerváltás kettő pont nulla

<p><em>Sokszor dobálóznak azzal a kifejezéssel a politikusok, hogy korszakhatárhoz értünk. Most azonban indokolt, ha ezt teszik. Valóban végleg lezárul valami</em>. <strong>Kiss László jegyzete.</strong></p>

Nevet még nem adtunk neki, de lehetne mondjuk, ami eddig volt, a húsz év, a rendszerváltás 1.0 „egy pont nulla” – a digitális kor egyik kedvenc kifejezését használva – és most kezdődik a 2.0-ás verzió. Az önkormányzati választások eredményei azt bizonyították most be, hogy májusban nem pillanatnyi és tünékeny indulatból szavaztak úgy az emberek, ahogy szavaztak. Sőt: most a hagyományosan baloldali Budapesten és Nyíregyházán is győzött jócskán a Fidesz, de győztek Miskolcon is nagy küzdelemben, és Szegeden a befutott baloldali polgármesternek sincs többsége a közgyűlésben.

A drasztikus változás a vasárnapi választással azonban messze nem zárult le – a Fidesz sokszor megerősítette, kész számos társadalmi és gazdasági „szent tehén” levágására, és a tabuk elsöprésére.

Egy régi bölcsesség szerint a politika, vagyis a kormányok, mindig csak akkor cselekednek gyorsan és hatékonyan, amikor ég a ház, ordító a szükség, a kényszer. Magyarországon most két sorsdöntő tényező is fennáll: van egy erős felhatalmazással bíró kormány, és azon sem nagyon lehet vitatkozni, hogy ég a házunk, a gazdasági helyzet, az egész világ átalakulása diktálta szükség és kényszer is fennáll. Új pályára kell állnia az országnak, nem maradhatunk a bukdácsoló európai országok kis csapatában. Vasárnap tehát urnazárástól: rendszerváltás 2.0.

- Kiss László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában