Helyi közélet

2010.10.19. 08:34

Nehéz felvételi, drága előkészítő

<p>Miskolc - A szülők sokallják a középiskolai felvételi előkészítők árát.</p>

Sok szülő mindent megtenne azért, hogy gyermeke sikeresen felvételizzen a választott középiskolába. Ezért népszerűek a felvételi előkészítők, még akkor is, ha azokért fizetni kell, gyakran nem is keveset. Egy édesapa panaszolta az Észak-Magyarországnak (kérte, nevét ne írjuk meg), hogy nyolcadikos fiát be akarta íratni az egyik középiskola előkészítő tanfolyamaira, de eléggé meglepődött, amikor megtudta, hogy tantárgyanként több mint 10 ezer forintot kellene fizetnie. Végül egy másik intézmény előkészítőjét választotta, így tantárgyanként 5 ezer forintból megúszta. Mint lapunknak mondta, hasznosnak tartja ezeket az előkészítőket. Igaz, az általános iskola is szervez matematikából felkészítést, de szerinte a középiskolai tanárok több információval rendelkeznek a felvételivel kapcsolatban, és így a felkészülés is intenzívebb. 

Tízezer fölött 

Az interneten böngésztünk egy kicsit, hogy megtudjuk, melyik középiskolában mennyi a felkészítés ára. A Zrínyi Ilona Gimnáziumban 10 ezer forintot kell fizetni tantárgyanként, a Herman Ottó Gimnáziumban szintén, a Földes Ferenc Gimnázium tehetséggondozó foglalkozásai 16 ezer forintba kerülnek, a Diósgyőri Gimnázium előkészítői pedig 13 ezer 500 forintba. A Kós Károly Szakközépiskola 7 ezer forintos tarifája látszik a legkedvezőbbnek, itt ezért a pénzért matematikából és magyarból is okítják a leendő középiskolásokat. 

Elmaradt 

A Bláthy Ottó Szakközépiskolában ebben az évben nem indul felvételi előkészítő, tudjuk meg Velenyák János igazgatótól. Tulajdonképpen a vállalkozói igazolvánnyal rendelkező tanárok szervezték volna meg a tanfolyamokat, de nem volt elég jelentkező, így az előkészítők elmaradnak. Tantárgyanként 14 ezer forint lett volna a tarifa, mondja az igazgató, hozzátéve: lehet, hogy a magas összeg rémisztette el a szülőket. Megjegyezte: szerinte az általános iskolákban kellene megteremteni a feltételét a megfelelő felkészítésnek.

Érdeklődtünk az egyik általános iskolában is, és kiderült, a feltétel megvan. Kegyes Jenőtől, a Bársony János és a Hunyadi Mátyás Általános Iskola igazgatójától megtudtuk, mindkét iskolában tartanak magyarból és matekból előkészítőket a tanórán kívüli foglalkozások terhére, teljesen ingyen, de természetesen csak a saját diákok számára. Tapasztalja azonban, hogy a szülők szívesen íratják be gyermekeiket a középiskolai előkészítőkre is, talán azért, hogy bebiztosítsák magukat: ha két helyre jár a gyerek, nagyobb az esélye.

ÉM-HE


Jól járnak az előkészítővel

 A Földes Ferenc és a Diósgyőri Gimnázium előkészítőit az Alma Mater Nonprofit Kft. szervezi. A Földes 9 tehetséggondozó foglalkozásaira 160 diák jelentkezett eddig, a Diósgyőri Gimnázium 6 csoportjába pedig 110 diák. Dr. Hohl Józsefné, a kft. ügyvezetője lapunknak elmondta: a tanfolyamok díjából fizetik a terembérleti díjat és a rezsihányadot, valamint ebből megy a tanárok órabére. Az azonban, hogy ez pontosan mennyi, vagy hogy az elmúlt évben mennyi volt, nem tudtuk meg, csak annyit árult el az ügyvezető, hogy a tanárok jól járnak a délutáni órákkal, magasabb órabérért dolgoznak, mint délelőtt. Aztán a pénzből még be kell fizetni a 25 százalékos áfát, és marad haszna a kft.-nek is, a 10 fő feletti csoportok után beszedett bevétel 15 százaléka.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában