Helyi közélet

2010.10.25. 18:28

Jut az EU-elnökségből Miskolcnak is?

<p>Miskolc - 250 konferenciát szervez az EU-elnökség hazánkban: jut ebből a vidéki városoknak is... Miskolcra is?</p>

Jövő év első félévében összesen 250 rendezvényt bonyolít le hazánkban az EU-elnökség, átlagosan 160 résztvevővel. A becslések szerint egy vendég átlagosan 150 eurót költ majd el naponta, ami előreláthatólag 2-2,5 milliárdos bevételt hozhat fél év alatt. A turizmusban dolgozók arra is számítanak, hogy a konferenciákra érkező küldöttek többsége a későbbiekben is visszatér hozzánk, ami fellendítheti az idegenforgalmat. Budapesten számos helyszínen zajlanak majd rendezvények és gálavacsorák, a szállást pedig mindig a közelben oldják meg. Ezen kívül számos vidéki város is otthont ad rendezvényeknek. Jut ebből Miskolcra is?

Nem érkezett még hozzánk ilyen irányú megkeresés – mondta portálunknak Ivacs Lajos, a Palotaszálló igazgatója. Hozzátette: nagyon jó lenne, ha ide is jutna az ilyen konferenciákból, hiszen a gazdasági válság következtében a konferenciaturizmus jelentősen csökkent. A multik is inkább kisebb költségvetésű és rövidebb tréningeket szerveznek, azt is Budapest közelében – magyarázta.

Csak a Palota?

Van-e egyáltalán Miskolcon és környékén olyan szálloda, amely egy eu-s konferenciának helyet adhat, hiszen többnyire 4-5 csillagos szállásokat keresnek? Ivacs Lajos szerint a Palotaszálló – ami négycsillagos – megfelelhet az elvárásoknak, hiszen 280 vendégig terhelhető és a szolgáltatási hátteret is tudják biztosítani. Ezenkívül csak kisebb szállodákat, hoteleket tudott felsorolni, ahol van ugyan konferenciaturizmus, de kisebb a kapacitásuk.

Mi az, ami egy környéket vonzóvá tesz a konferenciaturizmus számára? Elsősorban a biztonság, infrastruktúra, valamint az, hogy legyenek olyan lehetőségek, amelyek az érdemi munka után kikapcsolódást biztosítanak – tudtuk meg. Hangsúlyozta: az ilyen rendezvényekre érkezők számára kevésbé vonzóak a természeti adottságok, számukra az a fontos, amit helyben, a szállodában kínálni tudnak.

Észak-Agora levelezőfórumunkon felmerült, hogy ha kisrepülőgépeket tudna fogadni a megyeszékhely, akkor vonzóbb lehetne a tursitáknak. Ivacs Lajos szerint is ez segíthetne, de olyan költsége van, amit nehéz előteremteni.

De valóban ezen múlhat, hiszen korábban az autópálya megépülésében látták az idegeforgalom fellendülésének lehetőségét, de ez nem következett be – vetettük fel. A Palotaszálló igazgatója erre érdekes magyarázatot adott: ez egy kétélű fegyver, mert igaz, hogy az autópályán gyorsan megközelíthető Miskolc, de gyorsan el is lehet menni innen. Mint mondta: az operafesztivál idején is sokan úgy érkeznek Budapestről, hogy megnéznek egy előadást, majd utána – a gyors autópályán – hazamennek.


A legközelebb vagyunk Ferihegyhez

Mészáros Attila, a Lévay Hotel Panzió tulajdonosa abban egyetértett Ivacs Lajossal, hogy Miskolcon egy nagyobb szálloda van, amely többszáz ember befogadására képes, ez a Palotaszálló. Ő azonban arra is mondott, példát, hogy tartották már városunkban nagyobb konferenciát úgy, hogy az előadásokat a Miskolci Egyetemen rendezték meg, de a vendégeket kisebb szállodákban szállásolták el. Ez csak logisztika kérdése – tette hozzá.

Mitől lehet vonzó Miskolc egy-egy ilyen rendezvény számára? Mészáros Attila elmondta: nyilván a főváros, a látványosságok és a reptér közelsége miatt sokkal vonzóbb, de Miskolc az egyetlen nagyváros, amely – az autópálya miatt – legközelebb van a reptérhez. Azt is hangsúlyozta: ha Miskolctapolcát helyrehoznák, akkor még vonzóbb lehetne a város.

Őt is megkérdeztük a kisreptéről...Mindenképp kényelmesebb lenne, az is nagy változást hozna, ha Mezőkövesden épülne meg a reptér, hiszen az európai viszonylatban nem távolság – vélekedett.

 

 

 

 

 

 

 


Mezőkövesdi reptér: év végére jó hír várható?

eszak | 2010.10.25 13:37
Mezőkövesd - Mezőkövesdi repülőtér: mi lesz a két éve beharangozott nagy beruházással?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában