Helyi közélet

2010.10.12. 16:54

"A terepjárók úgyis átmennek a pogácsán"

<p>Miskolc - Gömbsüvegsor, Demszky-pogácsa, betonbucka. Mindegy minek is nevezzük, de a jövőben Miskolcon is kénytelenek leszünk megszokni, ha közlekedünk.</p>

A Zöld Nyíl egyik alapelve szerint a tömegközlekedésnek minél gyorsabbnak, gördülékenyebbnek kell lennie, azaz könnyítenie kell majd a villamos útját. A villamospálya tervei ezen egyik pillér szerint készült el - tudta meg a Borsod Online.

Jó, jó - mondhatnánk -, de mi lesz például azokkal az útszakaszokkal, ahol a villamospályát keresztezve vagyunk kénytelenek autónkkal közlekedni?

Információink szerint csak ott maradnak meg átjárási lehetőségek a villamos pályán, ahol "valóban indokolt". Hogy pontosan hol, az jelen állás szerint még biztosan nem tudható (a Tököli utcától Diósgyőrig terjedő szakasz jelenleg is tervezési fázisban van) , de valószínűleg a mostani áthajtási lehetőségek túlnyomó többsége megmarad. Például a Győri kapuban a benzinkút felé jó esélyünk van arra, hogy a villamospálya felújítása után is behajthatunk majd - ha Diósgyőr felől érkezünk. Az úgynevezett gömbsüvegsor (Demszky-pogácsa, betonbucka) ugyanakkor úgy lett megtervezve, hogy gyorsan ne, de lassan átlehessen hajtani rajta. A kis buckák - amelyek nincsenek olyan magasak, mint egy öngyújtó - egyébként egészen Diósgyőrig, a Zöld Nyíl teljes szakaszán fellelhetőek lesznek majd.

Egy miskolci taxis szerint az Újgyőri főtér és Diósgyőr között eddig is maximum "átugratni" lehetett autóval, hiszen ahol kisebb-nagyobb átjárók, vagy kereszteződések nem szakították meg a villamos pályát, ott nem lehetett például visszafordulni a belváros felé. Elmondása szerint ezen a szakaszon a mentők kifejezetten jobb helyzetben lesznek majd a csúcsforgalomban, mert használhatják a Zöld Nyíl új pályáját. A majdan új belvárosi helyzettel kapcsolatban pedig kifejtette, hogy a régi pálya kátyúi miatt eddig is észnél kellett lenni.

"A nagytestű terepjárók, vagy a bevállalósabbak pedig télen, nyáron átfognak hajtani a pogácsán. Ez eddig is így volt, és így lesz a jövőben is..." - tette hozzá a személyszállító vállalkozó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában