Helyi közélet

2010.10.29. 15:59

A tavalyinál jóval több lett

<p>Tolcsva - Idén azok jártak jól, akik vártak arra, hogy beinduljon az aszúsodás.</p>

Befejeződött az aszúfelvásárlás Tokaj-Hegyalján. Marcinkó Ferenc, a Tokaj Kereskedőház Zrt. termelési és műszaki igazgatója elmondta, bár a tavalyelőtti felvásárlási mennyiséget meg sem közelíti az idei aszútermés, de még mindig sokkal jobb évet zártak ezen a területen a tavalyinál.
– Előzetesen 400 mázsa aszúra számítottunk, de végül közel 700 mázsát vásároltunk fel – mondta Marcinkó Ferenc. – Az első osztályú aszúért kilónként 1300 forintot adtunk, az 55-60 fok közötti másodosztályúért 1100, az 50-55 fok közötti másodosztályú aszúért 900 forintot. Idén is zömmel az 55-60 fok közötti aszú volt túlsúlyban. A borvidéken összességében becslésünk szerint 1000 mázsa aszút vásároltak fel. Ez nem azt jelenti, hogy nincs már több aszú a Hegyalján, csak azt, hogy a felvásárlás befejeződött, most már csak azok szüretelnek aszút, akik maguknak termelnek, nem pedig eladásra.
Marcinkó Ferenc elmondta, tavaly azok jártak jól, akik korán leszüreteltek, mert a késői szüretet és az aszút tönkretette a rossz időjárás. Idén azonban azok jártak jól, akik kivártak, hiszen az ősz eleji esők sok gazdánál hamar beindították a szüretet, akik viszont tartogatták a termést, azok a szeptember végi, október eleji száraz, napos idővel jobban jártak, mert ez beindította az aszúsodást.
Az idei aszú az előírásoknak megfelelően három évig érlelődik, így az ebből az évjáratból készített tokajiaszúval legkorábban 2014-ben lehet majd az üzletek polcain találkozni.
-BG-

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában