Helyi közélet

2010.09.19. 16:01

Szakértőnk volt Soós Tibor őrnagy

<p>Miskolc - Olvasóink a pálinkatörvénnyel kapcsolatban tehettek fel kérdéseket vendégünknek.</p>

Pénteken délelőtt lapunk, az Észak-Magyarország vendége volt Soós Tibor őrnagy, a Vám- és Pénzügyőrség Észak-Magyarországi Regionális Parancsnoksága jövedéki osztályvezetője, aki olvasóinknak a szeptember 27-én életbe lépő „pálinkatörvénnyel” kapcsolatos kérdéseire válaszolt.

Telefonálóink többségét az érdekelte leginkább, mennyivel kerül kevesebbe a cefréje kifőzetése, de olyan is akadt, aki az iránt érdeklődött, milyen feltételekkel készíthet magának lepárlókészüléket. Soós Tibor elmondta: a jogszabály értelmében háztartásonként évente egyszer 86 liter, 50 fokos gyümölcspárlatot állíthat elő adómentesen minden nagykorú magyar állampolgár. Ezt desztillálhatja maga is a száz liter hasznos űrtartalomnál nem „öblösebb”, saját tulajdonú desztillálóberendezésén otthonában vagy gyümölcsösében, amit nem kell bejelenteni vagy engedélyeztetni, de új lepárlóberendezés előállításához már szükség van a pénzügyőrség engedélyére. A meglévő desztillátorok birtoklását nem tiltja a törvény, mivel azonban szerepel benne a „saját” kifejezés, a magánfőzőnek számlával vagy adásvételi szerződéssel kell tudnia igazolni, hogy valóban az ő saját berendezésén folyik a párlatkészítés.

A részletekről később közlünk bővebb cikket.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában