Helyi közélet

2010.09.07. 17:37

Minél előbb terméket akarnak produkálni

<p>Miskolc - Együttműködési megállapodást kötött két miskolci és egy budapesti intézmény. Haszonélvezői lehetnek: az egészségügy, illetve a betegek.</p>

A Bay Nano, a B.–A.- Z. Megyei Kórház és a Budapesti Műszaki Egyetem Biomechanikai Kooperációs Kutatóközpontjának együttműködése kiterjed a tudományos, az oktatási és a termékfejlesztési területekre. Mint az aláírók a keddi ünnepélyes aktus alkalmával elmondták: számos olyan kutatásban működhetnek együtt, amelyet külön-külön csak nagy nehézségek árán valósíthatnának meg. Az egyeztetések során lett nyilvánvalóvá, hogy több területen párhuzamosan működtek. Összeillesztve a „puzzle” elemeit viszont időt és forrásokat takaríthatnak meg. Kifejtették: minél előbb szeretnének olyan egészségügyi termékeket produkálni, amelyek az életminőséget javítják. Kiderült az is, hogy közös terveik jól illeszkednek a Széchenyi Tervben megfogalmazottakhoz („mintha csak nekik találták volna ki”), amelyek az egészségipart mint az egyik meghatározó területet emelik ki.

Azonnal hozzáláttak

A tényleges tudományos együttműködés indításaként egyes kutatási területeken azonnal elkezdték a munkát, részben Budapesten, részben Miskolcon. Lapunk kérdésére, például milyen termékekre gondolhatunk a közös fejlesztés eredményeképp, az aláírók az implantátumokat és a stenteket említették. (Az implantátum a testbe beültetett mesterséges pótlás, a stent pedig „áthidaló”, elzáródott érbe vagy epevezetékbe szokták beültetni.)

ÉM-SzK


 Az aláírók

Dr. Borbás Lajos igazgató, BME Biomechanikai Kooperációs Kutatóközpont
Dr. Csiba Gábor főigazgató-főorvos, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház
Dr. Pungor András igazgató, Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány Nanotechnológiai Kutató Intézet (Bay Nano)


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában