Helyi közélet

2010.09.21. 13:30

Jegyzet: Jönni vagy maradni?

<p><em>Afganisztán teljesen tönkrement a két nagyhatalom évtizedeken át tartó harcában: a Szovjetunió a puccsal hatalomra került kommunistákat, az USA az ellenük harcoló mudzsahedineket támogatta, majd mikor a ruszkik onnan is hazatértek, az amerikaiakat se érdekelte tovább a rommá lőtt ország.</em>&#160;<b>Szendrei Péter jegyzete</b></p>

A hadurak között folyó háborúból végül a Talibán került ki győztesen, fundamentalista iszlamista rémuralma hét éven keresztül – a szövetséges csapatok bevonulásáig – tartott. Addig menedéket adott a nyugati civilizációt – így bennünket is – fenyegető terrorszervezeteknek, ráadásul kiadásait éppen a „tőlünk” származó – ópiumért kapott – pénzből fedezte. A tálibokat ugyan sikerült kiűzni a hatalomból, de azért még erősek, az ország pedig védtelen, lakossága kiszolgáltatott.

Iskolákat kell építeni, mert az itt élők kétharmada analfabéta, ki kell képezni a helyi biztonsági erőket, kórházakat kell emelni, üzemeltetni. Újjá kell teremteni Afganisztánt, mert a romokon csak dudva nő és a patkányok dorbézolnak – az ISAF-erők – köztük hazánkkal – ezért nem vonulhatnak ki Afganisztánból, bármit is mondanak az ilyen-olyan közvélemény-kutatások.

- Szendrei Péter -

 

Ezek is érdekelhetik