Helyi közélet

2010.09.28. 07:06

Jegyzet: Fizetés

<p><em>Örökzöld téma: ki, milyen poszton, mennyi fizetést kaphasson. A „mennyire alacsonyat” téma tulajdonképpen eldől akkor, amikor minden évben meghatározzák a minimálbér összegét. Sokkal nehezebb azonban a maximalizálás</em>. <strong>Hegyi Erika jegyzete.</strong></p>

A versenyszférában talán kicsit könnyebb a helyzet, hisz többnyire a cég vagy az egyén teljesítménye szabja meg a határokat. De mi legyen a költségvetésből gazdálkodó területtel? A kérdés azért is nehéz, mert nagyon sok munkahelyen nem lehet a gazdasági teljesítményhez igazodni. Ki tudná megmondani például, hogy mennyi hasznot hozott annak a pedagógusnak a munkája, aki megtanította írni és olvasni az ország legkisebb falujában élő, leghátrányosabb helyzetben lévő gyerekeit, vagy mennyi hasznot termelt az az ügyintéző, aki időben és körültekintően hozta meg az illető határozatot. A teljesítmény fokmérője csupán az lehet, ki milyen színvonalon végzi a munkáját, ennek igazságos és objektív megállapítása azonban megint csak nehézségekbe ütközik.

És újabb kérdés az állami cégek vezetőinek fizetése (ami egyébként a legnagyobb közfelháborodást váltotta ki az elmúlt évben.) Ezeknél a cégeknél ugyanis mérhető a gazdasági teljesítmény, sok esetben viszont a vezetők fizetése mégsem ehhez igazodott. Illetve igazodott, csak fordított arányban.

- Hegyi Erika -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában