Helyi közélet

2010.09.24. 07:09

Jegyzet: Behálózott világ

<p><em>Igaz lehet a megállapítás: az internet nagyon sokféleképpen használható, civil szervezetek erősíthetik vele a demokrácia nyilvánosságát, de önkényuralmi kormányok számára is lehet eszköz, sőt, terrorista csoportok is élhetnek vele.</em>&#160;<b>Pap Gyula jegyzete</b></p>

Mindenképpen intő jel a demokráciáért aggódók számára, hogy kevesebb mint tíz év alatt tízszeresére nőtt azon országok száma, amelyek valamilyen módon korlátozni szeretnék a tartalmakat. Vannak persze ésszerű korlátok, például az ifjúság védelme a károsnak ítélt témáktól talán egy fokig megvalósítható. A figyelem természetesen a hatalmas gazdasági potenciál miatt is fókuszál a netre. A kiélezett versenyben a legmodernebb – gyakran teljesen civil megközelítésűnek álcázott – piaci eszközökkel harcolnak a dominanciáért az iparág gigászai. A hardver és szoftvergyártók körmönfont együttműködései a modern gazdaságtörténet érdekes fejezetét jelentik. A gyakran alkalmazott hasonlat a világháló és a szabadság között vélhetően túlzó.

Lehet félni az internettől, lehet nem szeretni, elhibázott alternatívájának feltüntetni - minek is? Egy azonban mindenképpen hendikepet jelent ma: nem használni.

- Pap Gyula -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában