Helyi közélet

2010.09.20. 10:14

A leghátrányosabbak 40 milliárdja

<p>Miskolc - A térképen Borsod-Abaúj-Zemplén megye a legzöldebb, de ez ebben az esetben nem adhat örömre okot.</p>

Ugyanis azon a térképen, amelyet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) adott ki, és amelyen a 33 leghátrányosabb helyzetű kistérséget jelzik zöld színnel. Az ország lakosságának egytizede él ezekben a térségekben, ezért jó helyre kerülhet az a 40 milliárd forint támogatás, amelyet ezeknek a településeknek ítélt oda az NFÜ. Ebből az összegből képzési és foglalkoztatási programok, továbbá óvodák és iskolák, orvosi rendelők, szociális intézmények felújítása és bővítése valósulhat meg. Mivel megyénkben tíz ilyen kistérség van, így a megítélt támogatás 13,6 milliárd. Jó hír: magasan a legmagasabb összeget kapta megyénk.

Ózd környékén a legrosszabb

Ezenbelül is az Ózdi Kistérségi Társulás vezet, amelynek a rendelkezésre álló forrása több, mint 4,3 milliárd forint volt. Ennek csaknem 90 százalékát sikerült lehívni – tudtuk meg Kriston György kistérségi szervezőtől. Milyen projektek valósulnak meg a támogatásból? Többek között városrehabilitáció – Borsodnádasd, Putnok és Ózd is pályázott ilyenre –, de iparterület fejlesztésére is sor kerül – válaszolta. Ez utóbbi munkahelytermtéssel is járhat, bár attól függ, hogy milyen vállalkozások települnek oda – magyarázta. Egy már jelezte ilyen irányú szándékát, ez csaknem 60 munkahelyet jelent majd – tette hozzá. Elmondta azt is, hogy 300 milliót nyertek erdőművelésre és erdőtelepítésre, amely három évig 120-130 embernek adhat munkát.



Kiút a hátrányból?

A mezőcsáti kistérség 1,7 milliárdot kapott, ekkora fejlesztési forrás régen érkezett a térségbe – ezt Kovács Mihály, a helyi kistérségi iroda vezetője mondta lapunknak. Nekik első körben 20 projektjük jutott be, ezek között van művelődési házak, óvodák, gimnáziumok felújítása, városközpontok rehabilitációja. Van olyan is, amely új munkalehetőséget jelent, ilyen például a kistérségi agrár foglalkoztatási klaszter – tudtuk meg.

Mit jelent számukra ez az összeg? Jelentős az infrastruktúrális fejlesztések szempontjából, önkormányzati intézmények újulhatnak meg, olyanok, amelyekre eddig nem volt pénz – fogalmazott.

Jelenthet ez kitörést a leghátrányosabb helyzetű települések közül? A mezőcsáti a 174 kistelepülésből a legvégén van, ettől még nem fogunk feljebb jutni – válaszolta.

Öt százalék kaphat munkát

Szaniszló János az edelényi társulás elnöke is úgy véli, hogy a támogatás abban nem jelent segítséget, hogy kikerüljenek a leghátrányosabb települések közül. Ők a meghirdetett 3,9 milliárdból 2,6 milliárdot hívtak le. Négy típusú pályázat volt: gazdaságfejlesztés, kistérségi infrastruktúra, Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) és a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP). Az elsőnél nem tudtak megfelelően pályázni, mert először önkormányzatoknak írták ki, majd módosították vállalkozásokra, de akkor már kevés idő maradt a projektek benyújtására – magyarázta. Ebben maradt a legtöbb pénzük – tette hozzá. Munkahelyteremtés szempontjából a TÁMOP-on nyert pályázaton belül 200-220 ember foglalkoztatása valósulhat meg a következő 18 hónapban – tudtuk meg az elnöktől. Elmondta: a térségben 4000 a munkanélküli, ez a projekt 5 százalékuknak nyújthat munkalehetőséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában