Helyi közélet

2010.09.22. 15:59

2011 végére elkészül a Sárospatak - Kassa kerékpárút

<p>Pálháza, Sárospatak - A jövő év végére elkészülhet a Kassa és Sárospatak között húzódó 72 kilométer hosszú kerékpárút még hiányzó, közel 40 kilométeres szakasza. A kétmillió eurós beruházás pénzügyi feltételeit az Európai Unió, a két állam, valamint a programban résztvevő önkormányzatok biztosítják.</p>

A szerdán Pálházán megtartott projektindító tanácskozáson elhangzott: az új beruházás részeként - részben új kerékpárutak építésével, részben kisforgalmú utakon táblák elhelyezésével - több mint 40 kilométer új kerékpárút létesül a zempléni Hegyközben magyar és szlovák oldalon együtt. Szlovák területen egy gyalogos híd is épül a Hernád felett. Ezzel elkészül a Sárospatak és Kassa közötti EuroVelo kerékpárút teljes, 72 kilométer hosszú szakasza. Ebből az elmúlt tíz év alatt Sárospataktól a füzérradványi útelágazásig már megépült mintegy 30 kilométer. A helyi polgármesterek és idegenforgalmi szakemberek szerint amióta a kerékpárút csaknem fele használható, jelentősen megnövekedett a biciklis turisták száma a vidéken és egyre többen pattannak kerékpáraik nyergébe a helybeliek is.

A gerincúthoz kapcsolódó hegyközi kerékpárutakkal a térségben körbekerékpározható útvonal eléri majd a 200 kilométert és mintegy 30 szlovákiai és magyarországi település érint. A mostani beruházás értéke eléri a 2 millió eurót. Ebből európai uniós támogatás 1,7 millió euró, 200 ezret a két ország biztosít, a maradék 100 ezer eurót pedig a programban résztvevő önkormányzatok állják. A programismertetőn Lorschy András projektvezető elmondta: Európában mérhetően a legdinamikusabban fejlődő idegenforgalmi ág a kerékpáros turizmus. A Hegyközben erre rá kell építeni a szükséges szolgáltatásokat és akkor a térség jól profitálhat ebből a projektből.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában