Helyi közélet

2010.08.27. 14:41

Védik a parlagi sast is…

<p>Mikóháza - A Polyán* program egy helyi tájgazdálkodási kezdeményezés a Zemplén lábánál, Mikóháza község határában.</p>

A program keretében fiatal, helyi gazdálkodókat támogatnak a természetközeli gazdálkodás kialakításában, a legelők helyreállításában és hagyományos állatfajták tartásában. Szeretnének segíteni azokon, akik a megélhetésüket ilyen hagyományos, természetközeli módon képzelik el, ráadásul gazdálkodásukkal tudatosan természeti értékeket, élőhelyeket tartanak fent.

A program nem csak a résztvevő gazdálkodók, Miklós Rudolf és Emri Béla tanyáin és területein fejti ki hatását. Egyes elemei – például a hagyományos baromfifajták elterjesztése – Mikóháza teljes lakosságát érintik, míg a parlagi sas táplálkozási területének védelmét és fenntartását célzó projekt a falu határán lényegesen túlmutató, sőt szlovák gazdálkodókat és területeket is céloz. 

A program keretében a gazdálkodók sokféle állattal foglalkoznak, eddig az alábbi fajtákból vannak kisebb állományaik: Hucúl lovak, racka és cigája juhok, kárpáti borzderes marha, szürke marha, mangalica és hagyományos baromfi fajták. Ezen felül része a koncepciónak az önellátásra berendezkedés, a kézműves, lovas és egyéb (baranta - harcművészet) hagyományok ápolása.
Épült a Polyánon egy Erdélyből áthozott, 100 éves gerendaház, melyet az ottani bontás után valódi erdélyi ácsmesterek építettek fel az erdőszélen.

Rudi és a lovak

A hagyományos gazdálkodás mellett Miklós Rudolfnak van egy érdekes hobbija, gyakorolja és érdeklődők számára oktatja a lovak egymás közti kommunikációját. Ez a kommunikációs gyakorlat látványos, és városi ember számára különleges élmény, aki pedig lovagolni szeretne, annak igazán tanulságos. A lovas és ló harmonikus kapcsolatát ugyanis meghatározza a kettőjük között kialakuló dominancia, azaz hogy ki a főnök. Érdemes elgondolkodni azon, hogy miért rugdosnánk és ostoroznánk vadul lovaglás közben egy olyan állatot, amely egyrészt tízszer nehezebb és erősebb nálunk, másrészt azt is megérzi, ha egy légy a bőrére száll. A Rudi által alkalmazott módszert ez a felismerés vezeti, és egészen finom jelzésekre épül. Aki pedig az ismerkedés és játék után arra szánja magát, hogy lóra ül és a házigazda vezetésével beveti magát az erdőbe, az gyönyörű hegyi ösvényeken, kaptatókon és meredek lejtőkön lovagolhat keresztbe-kasba a Zemplénben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában