Helyi közélet

2010.08.27. 14:17

Magyar Andrea: „Épül végre a házunk!”

<p>Felsőzsolca - A korábbiakhoz képest ugyancsak lelkesen számolt be sorsuk alakulásáról a felsőzsolcai Magyar Andrea. Van is oka rá...</p>

Követve az árvízsújtotta felsőzsolcai Magyar Andrea és kislánya sorsát, nemrég még arról írtunk: „Ez az a ház, ahol semmi sem változik”. A helyben dolgozó tanárnő nem látott arra sem reményt, hogy életveszélyessé vált 150 négyzetméter lakóterű otthonuk romjait sikerül eltakaríttatnia a portáról.
– Elvitték a törmeléket! – jelentette lelkesen – sőt már az alapozáson is túlvagyunk, a kivitelezők állítják, hogy határidőre, azaz legkésőbb október 31-re beköltözhetünk – sorolja, úgy kell visszafognunk, hogy tudjuk követni az eseményeket.
Megpróbáljuk követni az időrendet.

Gyorsház-technológiával


Azt már mi is megírtuk, hogy a városban öt, könnyűszerkezetes házakat építő cég júniusban megbeszélésre hívta össze az árvízkárosultakat, hogy a technológia lényegéről tájékoztassa őket.
– Valóban sok ellenvetés hangzott el, hogy ezek papírházak, amiket akár egy eső is elmos, és hasonlók. Engem meggyőztek az ellenkezőjéről. Ketten közülük megkerestek, s amikor eldőlt, hogy lehet a támogatásból kisebb házat is építeni, mint amely megsemmisült, akkor egyikük vállalta, hogy bármekkora támogatást is ítélnek meg, ő abból felépít nekem egy kis házat, időre, sőt, a törmeléket is elszállítják – mondja Andrea. – Ráadásul az önkormányzat által ajánlott kész tervek között nem volt az én igen keskeny portámhoz igazodó, így még a tervet is ennek a cégnek a tervezője készítette el. E szerint két félszoba lesz benne, fürdőszoba, kamra, szélfogó, közlekedő, valamint a konyha és a nappali egy légtérben.
Kérdésünkre, nem volt-e ellenvetése a város főépítészének, megtudjuk, hogy a környezetbe illeszkedőnek tartotta Rudolf Mihály, néhány kifogása volt, amit beépítettek a tervbe. Például egy 10 centiméteres téglafalat kell húzniuk az épület fala elé, lemondtak az úgynevezett háztartási helyiségről, ami ellen az volt az ellenvetés, hogy olyan az itteni régi parasztházakban sosem volt, illetve fa nyílászárókat építenek be.

Leverték az első cölöpöket


– Augusztus 6-án megkaptuk a jogerős építési engedélyt, s ki is tűzték a négy sarokcölöpöt. Úgy tudom, a hét elején eldőlt, mekkora támogatás összege, s remélem, hamarosan értesítenek, mikor mehetek be az önkormányzathoz megkötni a támogatási szerződést. Mindenesetre a vállalkozó hozzálátott az építkezéshez.
Andrea még két akadályról számolt be. Az egyik: felmerült, hogy a vállalkozó ajánlata ajándék, így nyilatkoztatni akarták annak pénzbeni értékéről, hogy azt levonják a támogatás összegéből. Előírás ugyanis, hogy az igazságosság jegyében így tegyenek. Ha valaki kap ajándékba egy ablakot, akkor annak árával csökkentik a támogatást.
– Szerencsére sikerült tisztáznunk, hogy ez a felajánlás nem forintosítható. A másik gond az volt, hogy a TIGÁZ végrehajtást jegyeztetett be a házra, fizetési elmaradás miatt. S noha én hónapokkal ezelőtt rendeztem a tartozásomat, a végrehajtást nem törölték a tulajdonlapról. Azt hittem, hogy a számla kiegyenlítésével ez automatikusan megtörténik. Akkor derült ki, hogy nem, amikor kikértem a tulajdonlapot a földhivataltól. Meg kell jegyeznem, hogy ezek után viszont szuper gyorsasággal cselekedett a TIGÁZ, nagyon rendesek voltak – teszi hozzá.

Szalóczi Katalin

 

Még pár nap...

Riportalanyunk szóbeli felhatalmazására érdeklődtünk a felsőzsolcai polgármesteri hivatal szóvivőjétől, Németh Csabától, mekkora támogatás ítéltek meg Magyar Andrea számára. Mint mondta, ezt nem közölheti idegennel az önkormányzat, s Magyar Andreának is meg kell várnia, míg kiértesítik, alighanem pár napon belül meg is kötik vele a szerződést. Hozzátette: ráadásul ő is azok közé tartozott, aki házát jelzálog is terhelte, így az ő támogatása elől csak szerdán hárult el az akadály. Mint ismert, a belügyminiszter és a Magyar Bankszövetség együttműködési megállapodása értelmében a biztosítási összeg az önkormányzatoknál marad és azt teljes egészében az újjáépítésre fordíthatják.

 

 

 

 

 


Mégis lehet gyorsan építkezni

eszak | 2010.08.27 07:55
Miskolc, Felsőzsolca - Van, aki az árvíz levonulása után két héttel már újra otthon lakott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában