Helyi közélet

2010.08.05. 17:21

Felkészülten, pontosan léptek

<p>Miskolc - A rendőrség a veszélyhelyzet kihirdetése után azonnal berendelte munkatársait.</p>

A Sajó és a Bódva völgyében kialakult árvízi veszélyhelyzet elhárításban és az ott élők életének, vagyonának mentése során végzett kiemelkedő tevékenysége miatt a miniszterelnök számos megyénkbeli polgármester, katasztrófavédelmi szakember mellett rendőröknek is elismerő oklevelet adott át a közelmúltban. Dr. Vereckei Csaba dandártábornok, a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, Farkas József ezredes, főkapitány-helyettes, Kopcsó Nándor, a városi kapitányság ügyeletese mellette egy hölgy, Molnár Andrea őrnagy, a megyei főkapitányság védelmi tisztje is részesült az elismerésben. Vele beszélgetett munkatársunk.

Résen kell lenni

Molnár Andrea elmondta, hogy a megye tíz kapitányságán mindenhol dolgoznak megbízott védelmi tisztek - általában a közrendvédelmi osztályok vezetői – akik véleménye szerint kiválóan képzett szakemberek és védelmi, igazgatási munkájukat ő koordinálja. Ha nincs konkrét veszélyhelyzet, egy elvárható védelmi szintet akkor is fenn kell tartani, vagyis ha szükség van rá, az állományt időben be kell tudni rendelni.

Ehhez bizonyos időközönként „értesítési” gyakorlatokat is tartanak, az árvíz idején, június elején éppen ezért tudott a rendőrség időben reagálni a hirtelen előadódó feladatokra. A különböző veszélyhelyzetekre kidolgozott forgatókönyvekkel rendelkezik a rendőrség, ezek aktualizálása és összehangolása is Molnár Andrea feladatkörébe tartozik.

Amellett, hogy a megye rendőri állományának jó részét berendelték június első napjaiban, ide érkezett még több ezer főnyi rendőr más megyékből, így nem csak a saját, de az „utalt állomány” mozgatásával kapcsolatos feladatok koordinálásában is részt vett Molnár Andrea. A rendőrségnek veszélyhelyzetben számos feladata van: amellett, hogy el kell látni a napi szolgálatot, a folytonosan változó viszonyok közt kell gondoskodni a zárási, biztosítási feladatokról, a közrend és közbiztonság fenntartásáról. A rendőrök így sokszor segítettek az árvíz által sújtott lakosság kimenekítésében, később pedig az elmenekítettek által hátrahagyott értékek védelmében vettek és vesznek részt.

A másét védték

Sok rendőr, miután leadta a szolgálatát, átöltözött, és hívás nélkül is ment a gátakra homokzsákokat pakolni, de az is megesett, hogy míg saját otthonuk víz alatt állt, kénytelenek voltak feladatukra koncentrálni, és másokon segíteni. Molnár Andrea, úgy véli, a „Szolgálunk és védünk” szlogen mindkét eleme teljesült az árvíz alatt. „Rengeteget dolgoztunk, kollégáim az ügyeleten folyamatosan vették az árvízi bejelentéseket, amihez sokszor nagyon sok empátiára volt szükség. Büszkén mondhatom, hogy én is részt vettem a főkapitányság vezetőjével a megyei védelmi bizottság ülésein, tartottam a kapcsolatot a társszervekkel és a védelmi törzzsel”, mondta Molnár Andrea, és hozzátette, úgy érzi, az elismerés, amit kapott, nem csak az övé, abban kollégáinak is nagy része van.

- ÉM-SZP -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában