Helyi közélet

2010.07.23. 19:02

Az idén is lesz elég hallgató

<p>Miskolc - Több mint 8 ezren jelentkeztek az idén a Miskolci Egyetemre. Még soha ennyien.</p>

„Jó hírt hoztam!” – vezette be az egyetemi ponthatárok megállapítása után tartott sajtótájékoztatót dr. Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora. Úgy indokolt: az egyetem az ország felsőoktatási intézményei között továbbra is tartja azt a helyét, melyet korábban kivívott magának annak ellenére, hogy a jelenlegi felvételi rendszer a fővárosi egyetemeknek kedvez elsősorban. A régió egyetlen egyeteme iránt egyre nagyobb az érdeklődés, és egyre jobban kedvelik a fiatalok, fogalmazott dr. Patkó Gyula. Felhívta a figyelmet: akiknek most nem sikerült elérniük a megfelelő pontszámot, újra próbálkozhatnak a pótfelvételin, melyről minden fontos információ megtalálható az egyetem honlapján.

Soha ennyien

Az intézmény tanulmányi rektorhelyettese, dr. Hell Judit a jelentkezési adatokat ismertette. Mint mondta, soha ennyien nem akartak még bejutni a Miskolci Egyetemre, mint ebben az évben, és örvendetes hír, hogy az első helyre történő jelentkezések száma is növekedett, ami azt bizonyítja, hogy a „Miskolci Egyetem rendkívül népszerű.” A rektorhelyettes hangsúlyozta: nagy előrelépés történt az intézményben a mesterszakok indítása terén és ennek köszönhetően a mesterszakokra történő jelentkezés terén is. „Azért számít ez jelentős eredménynek, mert az egyetem minőségi képzését tulajdonképpen a mesterszakok biztosítják” – tette hozzá dr. Hell Judit. A statisztikai adatokból kiderült: a tavalyi évhez képest több mint 300-zal nőtt a Miskolci Egyetemre jelentkezők száma. Legnépszerűbb a Gépészmérnőki és Informatikai Kar, az Állam- és Jogtudományi Kar, valamint a Gazdaságtudományi Kar. Az ország 77 felsőoktatási intézménye között a Miskolci Egyetem az előkelő 11. helyet foglalja el.

Profilt bővítenek

Az egyes karok dékánjai, dékánhelyettesei saját jelentkezési és felvételi eredményeiket ismertették. A Bartók Béla Zeneművészeti Intézetbe és a Gépészmérnöki és Informatikai Karra több hallgatót sikerült felvenni, mint tavaly. Szinte mindegyik kari vezető a mesterképzések bővítéséről számolt be. Hegedűs László, a Comenius Tantóképző Főiskolai Kar jövőbeni terveiről szólva elmondta, a hagyományos tanítóképzés mellett szeretnék profilukat bővíteni, a turizmushoz és a borászathoz kapcsolódó képzésekkel. Elhangozott: a Bartók Béla Zeneművészeti Intézet a karácsonyi koncertjét valószínűleg, a már megújult és kibővített Zenepalotában tarthatja majd.

„Nem jó a felvételi rendszer”

Több egyetemi és kari vezető is említette a sajtótájékoztatón: a jelenlegi felvételi rendszer miatt hátrányba kerülnek a vidéki egyetemek, mert az arra ösztönzi a fiatalokat, hogy budapesti intézménybe jelentkezzenek. Patkó Gyula rektor kifejtett: nem igazságos, hogy a fővárosi elit gimnáziumok tanulóit versenyeztetik például egy kisváros gimnáziumának diákjaival. Ha valaki Budapesten végzi a tanulmányait, valószínűleg már nem jön vissza lakóhelyére dolgozni, ez pedig előbb-utóbb a vidék szellemi elszegényedéséhez vezet. „Ez ellen továbbra is szót kívánunk emelni minden lehetséges fórumon” – szögezte le a rektor.

 

Jelentkezők és felvettek száma a Miskolci Egyetemen

Év

Jelentkezők

Felvettek

2005

7719

3609

2006

8183

3430

2007

7954

2977

2008

6642

2947

2009

8024

3429

2010

8357

3325

 

Karokra jelentkezések száma a Miskolci Egyetemen

Gépészmérnöki és Informatikai Kar

2022

Állam- és Jogtudományi Kar

2073

Gazdaságtudományi Kar

1888

Bölcsészettudományi Kar

1755

Műszaki Földtudományi Kar

686

Egészségügyi Kar

526

Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar

459

Műszaki Anyagtudományi Kar

453

Bartók Béla Zeneművészeti Intézet

250

 - ÉM -

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában