Helyi közélet

2010.06.03. 08:31

Különös könyvhétnyitány Miskolcon

<p>Miskolc - Felemás hangulatban nyílt meg Miskolcon a 81. Ünnepi Könyvhét és a 9. Gyermekkönyvnapok a megáradt patakról elnevezett teraszon Miskolcon.</p>

Az idő is épp az ünnepi percekre komorult el, így épp ezen időre nejlonnal kellett letakarni a könyveket az eső, no meg az érdeklődők elől. Elkomorultak az ünneplők is, közösen emlékezve arra, akit néhány órával előbb temettek: Furmann Imrére, aki immár csak lélekben lehetett jelen.

Esterházyval és Estivel

A miskolci Ünnepi Könyvhetet Esterházy Péter nyitotta meg. Bár szerinte ettől még nem feltétlenül nyílik meg...
Az elsőként megszólaló Káli Sándor polgármester a könyvhét kapcsán többek között a közlésvágyról mint meghatározó erőről beszélt, amely napjainkban a hagyományosak mellett új formákat keres. A Furmann Imrére való közös néma emlékezés után Esterházy Péternek adta át a szót a Szinva teraszon: nyitná meg a 81. Ünnepi Könyvhét és a 9. Gyermekkönyvnapokat Miskolcon. Az író afeletti töprengéssel kezdte, mitől is nyílik meg egy könyvhét. Biztosan nem attól, hogy valaki megnyitja. Felmerült benne: beszédét Esti Kornélként is megírhatta volna, ha nem írt volna már meg Esti Kornélként mindent az Estiben... Ám minthogy megírta, meg is jelent, s amint az idő is kegyeskedett esősről napsütősre fordulni, s lekerültek a nejlontakarók a könyvárusok kínálatáról, vásárolhattunk is belőle. Az író pedig, miközben középiskolás diákok az ő írásaiból olvastak fel, sorra dedikálta könyvét, könyveit az asztalához járulóknak. Röpke felmérésünk nyomán kiderült: az első órában ebből a könyvből fogyott a legtöbb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában