Helyi közélet

2010.04.26. 17:43

Választás 2010 | Narancsszínű Miskolc, narancsszínű a megye

<p>Miskolc - A megyében a Jobbik, Miskolcon az MSZP az ezüstérmes a győztes Fidesz mögött. A választás győzteseinek megyei tablóját Fekete Sándor politológus (Miskolci Egyetem) segítségével tekintettük át.</p>

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei választókerületekben – egy kivételével – érvényesült az országos tendencia, az első forduló után várható papírforma-eredmények születtek. Az egyetlen kivételt jelentő edelényi körzettel kapcsolatban egyértelműen kijelenthetjük, hogy a Jobbik jelöltjének visszalépése alapvetően befolyásolta a végeredményt. Ehhez persze az is kellett, hogy Miklós Árpád első fordulós szimpatizánsainak többsége azonosulni tudott Molnár Oszkár személyiségével is. A sima fideszes győzelmeket a „győzteshez húzás” lélektana is befolyásolhatta, ám mindenképpen sikeres volt a párt második fordulóra mozgósító kampánya is. Kisebb eltérés csupán a győzelmi arányokban és a második-harmadik helyezetteknél figyelhető meg.

Össze kellene fogni

A borsodi kötődésű országgyűlési képviselők száma kiugróan magas, azonban a magyar választási rendszer sajátosságai miatt a területi– és az országos listákról „érkező” képviselők elsősorban a pártjukhoz tartoznak, s csak másodlagosan tekinthetők helyi gyökerűnek. Mégis, elengedhetetlenül fontos lenne az összefogásuk, hiszen közös erővel (a három párt képviselőinek egységes fellépésével) könnyebben előmozdíthatnák a régió ügyét. A Fidesz áttörő sikert ért el, még sohasem volt ennyi fideszes képviselője a megyének, s arra sem volt példa, hogy mind a négy miskolci választókerület „narancsszínűvé váljon”. Ez az önkormányzati választásra jó ómen lehet a párt számára.

A második erő

Összességében a megyét vizsgálva kijelenthetjük, hogy a Jobbik jelentős, második politikai erővé nőtte ki magát, azonban Miskolcon az MSZP jóval a párt országos átlaga fölött teljesített, s ezzel megszerezte a képzeletbeli ezüstérmet. Ezzel együtt a miskolci szocialistáknak csupán néhány hónapjuk van az önkormányzati választásokig, ahol komoly verseny (s várhatóan majdani koalíciókényszer!) lehet a három nagyobb párt között.

Mindenképpen meglepetés, bár az első forduló után várható volt, hogy a 10 második fordulós kerületből 6 helyen (Miskolc 1, Ózd, Sajószentpéter, Edelény, Szerencs, Tiszaújváros) a Jobbik által támogatott jelöltek legyőzték szocialista riválisukat, s ennek fordítottja a maradék 3 miskolci körzet mellett csupán Kazincbarcikán következett be.

A megyében csupán egy szoros eredmény született, s az is megjegyzendő, hogy az edelényi körzet az egyetlen, ahol sikerült megfordítani az első forduló végeredményét, igaz, ehhez elengedhetetlenül szükség volt a jobbikos jelölt visszalépésére.


Választás 2010 | "Az emberek változtatni akartak"

eszak | 2010.04.26 17:47

Miskolc - Mi vezetett a már ismert választási eredményhez? Megyei elnökök elmondták.


 

Eredmény: "felülírta a tankönyveket"

eszak | 2010.04.26 07:58

Miskolc, Budapest - Rendszerváltó pártok mentek, újak jöttek. Hazánk politikai térképe átrajzolódott.


Országgyűlési Választás B.-A.-Z. megyében

boon | 2010.04.26 00:33

Miskolc - Országgyűlési Választás Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Nézze meg, hogy a borsodi egyéni választókerületekben kik szereztek mandátumot.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában