Helyi közélet

2010.04.08. 22:58

Választás 2010 | "Legyen visszahívható, ne legyen mentelmi joga!"

<p>Miskolc - A listavezetők támogatnák az országgyűlési képviselők visszahívhatóságát.</p>

A fórum egyik legizgalmasabb kérdése volt, támogatnák-e a listajelöltek az országgyűlési képviselők visszahívhatóságát?

Király Bálint (LMP) elképzelhetőnek tartja a visszahívhatóságot, de mint fogalmazott, ennek a precíz, jogi kereteit meg kell teremteni.

Szepessy Zsolt (Összefogás Párt) a visszahívhatóságot a demokrácia egyik alapkövének nevezte. Hozzátette: a polgármesterekre és az önkormányzati képviselőkre is vonatkozzon a visszahívhatóság. A mentelmi joggal kapcsolatban kifejtette: az csak akkor járjon a képviselőknek, ha akkor kerülnek bajba, amikor az általa képviselt embereket védik, bűncselekmények eltussolására esetén viszont ne.

Zsíros László (MDF) egyetért a visszahívhatósággal. Hozzátette: ha valamelyik képviselő kilép a frakciójából, ne lehessen független, hanem adja vissza mandátumát.

Dancs Mihály (MSZDP) is egyetértett a visszahívhatósággal, és reménykedett, hogy a parlament meg is hozza a szükséges törvényt.

Egy ember, egy állás

Pelczné dr. Gáll Ildikó (Fidesz-KDNP) azt jegyezte meg, hogy a törvény megszületéséhez kétharmados többség szükséges. A mentelmi joggal kapcsolatban a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal szerepét említette, mely jelenleg nem tölti be funkcióját.

Gúr Nándor (MSZP) úgy fogalmazott, szerinte pártja nem fog gátat szabni a törvény megszületésének, bár felvetődik, hogy a listáról bekerül képviselőkre hogyan vonatkozik majd a visszahívhatóság.

Budai Ferenc (Munkáspárt) is egyetért a visszahívhatósággal, mert mint mondta, a képviselőknek a parlament a munkahelyük.

Egyed Zsolt (Jobbik) a mentelmi jog teljes megszüntetését látná megoldásnak. Ezenkívül megszüntetnék az álláshalmozást: ne lehessen valaki egy személyben országgyűlési és önkormányzati képviselő és még polgármester is.

Soltész Imre (MIÉP) Egyetértett a visszahívhatósággal, a mentelmi jog és az álláshalmozás megszüntetésével.

ÉM-HE


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában