Helyi közélet

2010.04.07. 21:53

Választás 2010 | "Aláírhatónak tartják-e a szerződést?"

<p>Miskolc - "A város villamosprojektje körül korrupciógyanús ügyek gyülekeznek" – írja Káli Sándor miskolci polgármesternek címzett, lapunknak is elküldött (és a Borsod Online-on teljes terjedelmében olvasható) nyílt levelében Pelczné dr. Gáll Ildikó országgyűlési képviselő.</p>

A fideszes politikus szerint az „elbékávésodás” jelei mutatkoznak. Felidézi, hogy már 2009. október 9-én is nyílt levélben hívta fel a figyelmet a villamosprojekt körüli visszásságokra. "Többek között arra, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság előtt lévő, sokszor eredménytelenül zárult villamostender előkészítését a botrányokkal övezett Combino-beszerzésért felelős, a BKV végkielégítési botrányaiban is érintett volt budapesti vezetők végzik."

 "Most újabb korrupciógyanús szál vezet a miskolci villamosprojekttől a BKV-s bűnügyekig" – folytatódik a nyílt levél: "a villamosfejlesztés kommunikációs tenderét elképesztő, mintegy 224 millió forintos összegért a Zeus Kft. nyerte el. Mivel a cég árajánlata csak a harmadik legkedvezőbb volt a beadott öt pályázatból, a cég vélhetően a jóindulatú szubjektív szakmai értékelésnek és a becsatolt referenciáinak köszönheti, hogy a versenyben alulmaradt ára ellenére első helyre tornázták fel" – olvasható Pelczné dr. Gáll Ildikó nyílt levelében.

 A referenciák közözz sorolja a "számos botrányból ismert" Terézvárosi Önkormányzatnál végzett kommunikációs tevékenységet, másrészt a BKV számára végzett kommunikációs munkát. Ugyancsak a nyílt levélben ez áll: "a Zeus Kft. szerződéseit a nyomozás során a Budapesti Rendőr Főkapitányság bekérte, a belső ellenőrzés jelentése nyomán a BKV vezérigazgatója 2009. december 7-én a Btk. több pontjába ütköző bűncselekmények gyanúja miatt feljelentést is tett."

Nem lehet pénzszivattyú

Mindezzel kapcsolatban Pelczné dr. Gáll Ildikó több kérdést intéz a miskolci szocialistákhoz: "Hány olyan személyt vagy céget vontak vagy kívánnak még bevonni a miskolci villamosprojektbe vagy más miskolci fejlesztésekbe, akik, vagy amelyek a BKV-s bűnügyekben érintett? Elfogadhatónak tartják, hogy a BKV meggyanúsított vezetőinek stratégiai kommunikációs tanácsokat osztogató, nyomozás alatt lévő cég végezze 224 millió forintért a miskolci projekt kommunikációját? Hogyan lehet, hogy az árban harmadik helyezett tudott győzni, a szubjektív értékelési szempontoknak és a botrányos referenciáknak köszönhetően, két másik cég kizárása mellett? Ellenőrizték-e Zeus Kft. BKV-s referenciaigazolását? Elég valószínűtlennek tűnik ugyanis, hogy miközben feljelentik a Zeus szerződését bűncselekmény gyanúja miatt, igazolnák a szerződést teljesített referenciaként. Indított-e az ügyben vizsgálatot és a jelenleg a Közbeszerzések Döntőbizottsága előtt lévő kommunikációs szerződést a fenti tények ismeretében aláírhatónak tarják-e?"

Pelczné dr. Gáll Ildikó hangoztatja: "elkötelezett vagyok a miskolci tömegközlekedés fejlesztése érdekében és a jövőben is mindent meg fogok tenni a villamosprojekt sikeréért. Azt azonban nem lehet szó nélkül hagyni, ha egyesek a miskolci villamosprojektet is a BKV-hoz hasonlóan pénzszivattyúnak használják. Ne higgyék, hogy a városvezetés döntései következmények nélkül maradhatnak: más nagyberuházásokhoz hasonlóan a miskolci villamosberuházás teljes átvilágítását és bármilyen szabálytalanság esetén a felelősök elszámoltatását szükségesnek tartom és fogom magam is kezdeményezni."

 

 A nyílt levél szövege

 Tisztelt Polgármester Úr!

Országgyűlési képviselőként és miskolci állampolgárként mély megdöbbenéssel értesültem a miskolci villamostender körüli újabb botrányokról.

Sajnálattal kell megállapítanom, hogy a korábbi figyelmeztetéseink ellenére a miskolci városvezetés és különösen a város villamosprojektje körül korrupciógyanús ügyek gyülekeznek, és egyértelműen az „elbékávésodás” jelei mutatkoznak. A BKV-ügyek nem csak a hatalom arcátlan közpénz-szórásának jelenségeként, mintegy átvitt értelemben jelennek meg, hanem egészen konkrétan, a budapesti tömegközlekedési cégnél érintett személyek és cégek útján is.

2009. október 9-én nyílt levélben is felhívtam a figyelmét a villamosprojekt körüli visszásságokra. Többek között arra, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság előtt lévő, sokszor eredménytelenül zárult villamostender előkészítését a botrányokkal övezett Combino-beszerzésért felelős, a BKV végkielégítési botrányaiban is érintett volt budapesti vezetők végzik. Vág Péter volt Combino-projektvezető 34 millió forintot kapott távozásakor a BKV-tól, ebből 25 millió forint jutalom kfiizetésének jogosságát a BKV belső ellenőrzése vitatta, bűncselekmény alapos gyanúja miatt ezért a BKV vezérigazgatója és felügyelőbizottsága a végkielégítések vizsgálatát követően büntetőfeljelentést tett. Vág Péter volt BKV-s vezérigazgató-helyettes mellett a Combino-projekt másik illetékese is Miskolcon dolgozik a villamosprojekten – Deme Sándor közel 15 millió forintos lelépési pénze szintén büntetőfeljelentés és nyomozás tárgya.

Azt követően, hogy a tízmilliós, a BKV belső ellenőrzés által szabálytalannak minősített végkielégítéseket felvevő budapesti vezetőkre bízta a járműbeszerzést, most újabb korrupciógyanús szál vezet a miskolci villamosprojekttől a BKV-s bűnügyekig.

A villamosfejlesztés kommunikációs tenderét elképesztő, mintegy 224 millió forintos összegért a Zeus Kft. nyerte el. Mivel a cég árajánlata csak a harmadik legkedvezőbb volt a beadott öt pályázatból, a cég vélhetően a jóindulatú szubjektív szakmai értékelésnek és a becsatolt referenciáinak köszönheti, hogy a versenyben alulmaradt ára ellenére első helyre tornázták fel.

Mik azonban a becsatolt referenciák? Egyrészről a számos botrányból ismert Terézvárosi Önkormányzatnál végzett kommunikációs tevékenység, másrészt a BKV számára végzett kommunikációs munka. A Zeus Kft. ugyanis 2007-ben és 2008-ban havi 1,4 millió forintért végzett stratégiai kommunikációs tanácsadást és PR-tanácsadást, imázsépítést a BKV számára – összesen több, mint 15 millió forintot számláztak így ki. A szerződéseket a büntetőügyekben meggyanúsított Regőczi Miklós által vezetett kommunikációs igazgatóság felügyelte, azok teljesítését a gyanúsítottként letartóztatott Zelenák Tibor kommunikációs főosztályvezető igazolta.

A Zeus Kft. szerződéseit a nyomozás során a Budapesti Rendőr Főkapitányság bekérte, a belső ellenőrzés jelentése nyomán a BKV vezérigazgatója 2009. december 7-én a Btk. több pontjába ütköző bűncselekmények gyanúja miatt feljelentést is tett.

A BKV körüli büntetőügyekben a nyomozások még zajlanak, de feltűnő, hogy egyre több szál vezet Miskolcra, a város villamosprojektjéig.

Tisztelt Miskolci Szocialisták!

A fenti tények ismeretében számos kérdés vetődik fel, melyekre válaszaikat várom:

  • Hány olyan személyt vagy céget vontak vagy kívánnak még bevonni a miskolci villamosprojektbe vagy más miskolci fejlesztésekbe, akik, vagy amelyek a BKV-s bűnügyekben érintett?
  • Elfogadhatónak tartják, hogy a BKV meggyanúsított vezetőinek stratégiai kommunikációs tanácsokat osztogató, nyomozás alatt lévő cég végezze 224 millió forintért a miskolci projekt kommunikációját?
  • Hogyan lehet, hogy az árban harmadik helyezett tudott győzni, a szubjektív értékelési szempontoknak és a botrányos referenciáknak köszönhetően, két másik cég kizárása mellett? Ellenőrizték-e Zeus Kft. BKV-s referenciaigazolását? Elég valószínűtlennek tűnik ugyanis, hogy miközben feljelentik a Zeus szerződését bűncselekmény gyanúja miatt, igazolnák a szerződést teljesített referenciaként.
  • Indított-e az ügyben vizsgálatot és a jelenleg a Közbeszerzések Döntőbizottsága előtt lévő kommunikációs szerződést a fenti tények ismeretében aláírhatónak tarják-e?

Kötelességem felhívni a figyelmét, hogy a miskolci villamosprojekt elbékávésodása, a BKV-s büntetőügyekben érintett cég kétes, a tiszta versenyt megkérdőjelező közbeszerzési eljárásban történő megbízása veszélyezteti a miskolci villamosprojekt európai uniós támogatását, és így Miskolc városának működőképességét.

Elkötelezett vagyok a miskolci tömegközlekedés fejlesztése érdekében és a jövőben is mindent meg fogok tenni a villamosprojekt sikeréért. Azt azonban nem lehet szó nélkül hagyni, ha egyesek a miskolci villamosprojektet is a BKV-hoz hasonlóan pénzszivattyúnak használják. Ne higgyék, hogy a városvezetés döntései következmények nélkül maradhatnak: más nagyberuházásokhoz hasonlóan a miskolci villamosberuházás teljes átvilágítását és bármilyen szabálytalanság esetén a felelősök elszámoltatását szükségesnek tartom és fogom magam is kezdeményezni.

Mivel 2009 októbere óta csak gyarapodott a gyanús ügyek száma és a figyelmeztetések ellenére semmilyen lépést nem tettek ezek tisztázására, kimondhatjuk, hogy a Miskolci Szocialisták felelősek a miskolci villamosprojekt visszásságaiért.

Tisztelettel:

Miskolc, 2010-04-07

Pelczné dr.Gáll Ildikó

országgyűlési képviselő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában