Helyi közélet

2010.04.01. 17:11

Rossz szagú kis magyar valóság

<p>Taktaharkány - Taktaharkányban elromlott a szippantós kocsi. Néhány család szorult helyzetbe került átmenetileg. A legfrissebb hír: a cserealkatrész már megérkezett Kassáról Miskolcra, szombattól újra szippantanak a helyi kocsival Taktaharkányban.</p>

Két hete elromlott a helyi cég szippantó kocsija, s a közeli falvak vállalkozóitól kértek segítséget az elkeseredett lakók, akik már mosakodni sem tudnak lakásukban, mert megteltek az emésztőgödrök” – jelent meg egy olvasó levele a Borsod Online-on. A levélíró állítja: a helyi cég képviselője a községet járva elzavarja és feljelenti a konkurens vállalkozókat, akikre számíthatnának a lakók. „Hogy lehet ez ma Magyarországon, hogy egy szennyvízhálózattal nem rendelkező településen csak egy szippantó kocsi dolgozhat, ami több időt tölt szervizben, mint munkában? ... Mivel más nem jöhet ide, így marad a drága, rossz minőségű néha működő, de legtöbbet rossz, traktor vontatta gép! Ez a mai magyar valóság...” - fűzi hozzá.
Taktaharkány polgármestere, Varga László erősen sérelmezi, hogy a taktaharkányi helyzetet egyoldalúan közelítette meg a szóban forgó médium. Mert igaz ugyan, hogy lerobbant a száz százalékban önkormányzati tulajdonú, a szennyvíz szippantásával, szállításával és tisztításával foglalkozó, 100 százalékban önkormányzati tulajdonú, 3 fős helyi cég kocsija, de...

Már csak egy évig

– A magyar valósághoz tartozik, hogy a települések felében nincs szennyvízhálózat, ezek közé tartozik Taktaharkány is - kezdte Varga László, a település polgármestere. – Viszont nem mindegyik önkormányzat gondoskodik a szennyvíztisztításról is, valamint a tisztított víz visszaemeléséről, mint mi. Az is igaz, hogy a mi úgynevezett ráhordásos szennyvíztisztító telepünk technológiája elavult, s hogy a szállító járművünk is sokszor rossz – szögezte le.

Mire telik, mire nem?

A polgármester elmondta: 1998-tól folyamatosan pályáztak a szennyvízhálózat kiépítésére. Most először sikerrel: túljutottak az első fordulón, s ha a második fordulót is sikerrel zárják, akkor egy éven belül elkezdődik a 2,3 milliárd forintos beruházás. A pályázatban vállalni kellett, hogy 5 éven belül a háztartások 90 százaléka kapcsolódik a szennyvízhálózathoz. Az országban egyedülállóként ők ezt már az indulás előtt túlteljesítették: a háztartások 93-95 százaléka már idén megkötötte a Lakás Takarék Pénztárral (LTP) a szerződést. Az önkormányzat magára vállalta a számlanyitás költségét, továbbá az első havi részletet, s minden további hónapban 800 forintot utal át minden egyes, az LTP-vel szerződésben álló taktaharkányi számlájára, 8 éven keresztül. Így a lakosságnak lakásonként csak 1450 forintot kell törleszteniük havonta. Ezen önkormányzati hozzájárulások összesen ebben az évben 16,4 millió forinttal terhelik a költségvetését.

Várják az alkatrészt

– Részben ezért, részben a pályázat továbbvitelével járó, váratlanul felmerülő költségek miatt nem tudunk új eszközt vásárolni a szennyvíz elszállítására. Ugyanakkor bízunk a megvalósulásban is, és egy esztendőre nem érné meg nagyobb összeget beruházni. A szükséges alkatrészt azonnal megrendeltük, s minden pillanatban várjuk a megérkezését – sorolta Varga László.



Felszívja, de hol teszi le?

A vádak másik részére vonatkozóan a polgármester kifejtette: valóban vannak vállalkozók a környéken, akik kevesebbért végzik a szippantást, de - épp a mostani helyzet kapcsán, amikor is az iskola és az önkormányzat derítője is megtelt - derült ki, hogy ezek egyike sem tudta igazolni, hogy szabályos helyen üríti a tartályt. Végül oly módon intézték, hogy kifizették az eredeti összeget és a saját cégük telephelyére történő szállítást, valamint a tisztítás költségét is.
- Szerettük volna az átmeneti időre megbízni valamelyik környékbeli „szippantós” vállalkozót, de sorra kiderült, hogy egyik sem számlaképes. Én mint polgármester, nem tehetem, hogy ilyen vállalkozónak fizessek. Sőt, azt sem, hogy azt tanácsoljam bárkinek, így a felmérésünk szerint most szorult helyzetbe került három családnak sem, hogy ezt tegyék – fűzte hozzá. Taktaharkány polgármestere elmondta még, hogy a szennyvíz elszállítása és ártalmatlanítása a településen az erre vonatkozó hatályos jogszabályok szerint történik. Az önkormányzati cég rendelkezik mindenfajta szakhatósági engedéllyel.




Mennyibe kerül?

Taktaharkányban az ökormányzati cég 5 köbméteres tartálya után fizetendő közszolgáltatási díj: 12 125 Ft
Az önkormányzat által ebből átvállalt összeg: 5 525 Ft
Ehhez az önkormányzat az államtól kapott normatívát is hozzáteszi, ami e mennyiségre: 500 Ft.
A helyi lakók által fizetett díj 5 köbméter után: 6 100 Ft



Megteltek az emésztőgödrök Taktaharkányban

boon | 2010.03.31 19:30

Taktaharkány - Taktaharkányban két hete elromlott a helyi cég szippantó kocsija - írta olvasónk. Közeli falvak vállalkozóitól kértek segítséget az elkeseredett lakók, akik már mosakodni sem tudnak lakásukban, mert megteltek az emésztőgödrök.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában