Helyi közélet

2010.04.28. 13:02

Lesz új kormány, lesz új parlament

<p>Budapest - Az Országgyűlés alakuló ülésén megalakulnak a frakciók, megválasztják a házelnököt.</p>

Május 14-ére tervezi összehívni Sólyom László köztársasági elnök az Országgyűlés alakuló ülését, ma pedig Orbán Viktorral találkozik a kormányátalakítással kapcsolatban.

A köztársasági elnök feladata összehívni az új Országgyűlést, Sólyom László ezt meg is tette, mondta lepunknak László Róbert, a Political Capital választási szakértője. Arra vonatkozóan nincs részletes szabályozás, hogy mely párt miniszterelnök-jelöltjét kell az államfőnek felkérnie kormányalakításra. Ez akár vita tárgyát is képezhetné, hiszen szólhatnak érvek amellett, hogy a legnagyobb frakcióval rendelkező párt jelöltjének adjon erre lehetőséget, és amellett is, hogy azt a miniszterelnök-jelöltet kérje fel, aki mögött összeáll a parlamenti többség, mutatott rá a szakértő.

Egyértelmű volt

Ez eddig Magyarországon mindig egybeesett, bár 2002-ben volt némi bizonytalanság: akkor a Fidesz-MDF 188, az MSZP 178, az SZDSZ 20 mandátumot szerzett, így hangzottak el olyan vélemények, hogy Mádl FerencnekOrbán Viktort kellett volna először kormányalakításra felkérnie, és csak miután kiderült, hogy nem tud többséget felmutatni, akkor kellett volna Medgyessy Pétert felkérnie. A parlamentben viszont önálló MDF-frakció alakult 24 fővel, a Fidesz képviselőcsoportja így 164 fővel állhatott munkába, ebben a helyzetben pedig már egyértelmű volt, hogy mind a legnagyobb frakcióval, mind a potenciális többséggel az MSZP rendelkezik, fogalmazott László Róbert, hozzátéve: az idén minden korábbinál világosabb, hogy csak a Fidesz miniszterelnök-jelöltjét kérheti fel Sólyom László, ezt nyomatékosítja az Orbán Viktorral való gyors egyeztetés kezdeményezése is. A megalakulás előtt a parlamentbe jutott pártoknak célszerű felkészülniük a törvényhozói munkára, körvonalazniuk, hogy kik milyen bizottságok tevékenységében vennének részt, és nem utolsósorban, hogy ki vezeti majd a frakciókat.

Ügyvezető kormány

Az Országgyűlés alakuló ülésén megalakulnak a frakciók, megválasztják a házelnököt és az alelnököket, a jegyzőket és egyéb tisztségviselőket, jelezte a szakértő. Nagy valószínűséggel már az alakuló ülés napján a köztársasági elnök felkéri Orbán Viktort kormányalakításra. Az új parlament megalakulásával a régi parlament megbízatása megszűnik, a kormány pedig ügyvezető kormányként működik tovább. Ez azt jelenti, hogy hivatalban marad, gyakorolja mindazokat a jogokat, amelyek a kormányt megilletik, de nemzetközi szerződést már nem köthet, rendeletet pedig csak törvény kifejezett felhatalmazása alapján, halaszthatatlan esetben alkothat.

ÉM-HE

 

 

Májusban lesz kormány

 

Ami a parlamentet illeti, az alakuló ülés után rögtön megkezdődik a teljes értékű parlamenti munka, függetlenül attól, hogy a kormány megalakult-e már vagy sem. Törvényjavaslatokat be lehet nyújtani, minden bizonnyal ezt a Fidesz meg is fogja tenni. Ami pedig a kormányt illeti, hivatalosan ugyanebben az időszakban alakítják ki az új kormány struktúráját, a kormányprogramot, a miniszterelnök-jelölt ekkor kéri fel jelöltjeit a miniszteri, valamint az államtitkári munkára.

Az Alkotmány úgy rendelkezik, hogy „a miniszterelnök megválasztásáról, továbbá a kormány programjának elfogadásáról az Országgyűlés egyszerre határoz.” A kormány a miniszterek kinevezésével alakul meg. Minden bizonnyal ez még májusban megtörténik, mondta László Róbert.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában