Helyi közélet

2010.04.15. 08:09

Jegyzet: Óvatosan latolgatnak

<p><em>A magyarországi választási eredményeket latolgatva a „vezető külföldi sajtó” két pontra fókuszál: a Fidesz lehetséges kétharmados többségére és a Jobbik parlamentbe kerülésére</em>. <strong>Szendrei Péter jegyzete.</strong></p>

A Fidesz nagyarányú győzelmétől mindenhol azt várják, hogy nem maradnak el a döntő parlamenti fölény kínálta lehetőségekkel élve bevezethető és már évtizedek óta esedékes strukturális reformok, minek következtében stabilizálódhat a gazdaság. Ez a munkahelyek számának növekedésében és így a kilátástalanság csökkenésében is szerepet játszhat. Ha emellett a közbiztonságot is sikerülne megerősítenie a majdani kormánypártnak, azzal kifoghatná a szelet a Jobbik vitorlájából, hiszen sokan azért szavaztak a radikálisokra, mert nyíltan beszéltek azokról a problémákról, amelyeket egy budai villa szalonjából lehetetlen érzékelni, de a hétköznapi ember szemét évek óta szúrja: kevés adó- és járulékfizető tart el sokakat, köztük olyanokat is, akik semmivel nem érdemelték ki a közösség gondoskodását.

Lehet, hogy igaza van a nyugati sajtónak, és valóban nem tesz jót hazánk külföldi megítélésének a Jobbik térhódítása. Ha már így alakult, nézzük a jó oldalát: a kormánypártot nagyobb teljesítményre sarkallhatja, ha ott csahol a nyomában egy olyan ellenzék, amelyik folyamatosan felhívja a problémákra a figyelmet – és ez talán a külföldet is meggyőzheti.

- Szendrei Péter -


Kapcsolódó cikkek:

Jegyzet: Bizonyítványosztás után
Igazából nagy meglepetés nem ért. A suttogó propaganda, a médiában szajkózott hangulatjelentések ismeretében akár tized százalékos pontossággal kiszámolhatták a közvélemény-kutatók az első forduló eredményét. Szántó István jegyzete.

3 kérdés, 3 válasz: Gyulai Attila
Válaszolt: Gyulai Attila, a Political Capital Institute munkatársa.

Az OVB elnök még gondolkodik a lemondásán
Az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke még nem döntötte el, hogy távozik-e posztjáról vagy a helyén marad. Szigeti Péter hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta az újságíróknak: "erre még alszom egyet".

A volt szlovák uniós biztos a magyar választásokról
A magyar választás igazolta, hogy a szélsőség valós jelenség, s hogy a baloldal képtelen a válságkezelésre - jelentette ki Ján Figeľ  volt szlovák uniós biztos. Szeretné, ha a magyar-szlovák viszony nem válna kampánytémává a júniusi szlovákiai választások előtt.

Nemzetközi sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor
Nemzetközi sajtótájékoztatót tartott ma délután fél kettőkor Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, a vasárnapi országgyűlési választásokat megnyert Fidesz-KDNP pártszövetség miniszterelnök-jelöltje.

VÁLASZTÁS 2010 - 25 helyen lehet szoros a második forduló
Az országgyűlési választások második fordulójára nyitva maradt 57 egyéni választókerületből a számok szerint 25-ben lehet az elsõ forduló eredményei alapján szoros a küzdelem, azonban ehhez MSZP-Jobbik visszalépések is szükségesek.

A pozsonyi Sme "viktoriánus" korszak kezdetéről ír
"Viktoriánus" korszak kezdődött Magyarországon - írja a magyar választások eredményével kapcsolatban a pozsonyi liberális Sme napilap hétfői száma.

Romania Libera: Magyarországi választások - kihívás Európának
Amennyiben a Fidesz-kormányzás nem lesz pozitív hatással a lakosságra a következő négy évben, a Jobbiknak minden esélye megvan arra, hogy az ország legfontosabb politikai szervezetévé nője ki magát - áll a bukaresti Romania Libera hasábjain.

VÁLASZTÁS 2010 - Erdélyi lapok a választások eredményeiről
Két azonos előjelű politikai ciklus után Magyarországon a kormányváltás szükségszerű, sőt kényszerű volt - írja hétfői vezércikkében a Bukarestben szerkesztett Új Magyar Szó.

VÁLASZTÁS 2010 - Az új kormány nagyobb figyelmére számítanak az ukrajnai magyarok
A konzervatív erők meghatározó fölényű győzelméről számolnak be az ukrajnai hírügynökségek a magyarországi választások előzetes eredményeinek ismeretében.

 


<hr />]]>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában